Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Byantikvaren: - Grand Cafe kan bli vernet

Er ikke informert om Grand Cafe-stenging.

PROMINENT: Restaurant Grand Cafe har en prominent plassering på hovedstadens paradegate, vis-a-vis Eidsvolds plass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PROMINENT: Restaurant Grand Cafe har en prominent plassering på hovedstadens paradegate, vis-a-vis Eidsvolds plass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konsernet bak Grand Hotel på Karl Johans gate i Oslo vil legge ned den tradisjonsrike restauranten på gateplan.

Ærverdige Grand Cafe forsvinner allerede 1. september. Til Dagens Næringsliv sier Helge Krogsbøl i eierkonsernet Pandox at det kan bli aktuelt å leie ut lokalene til detaljhandel.

- Trist sak Byantikvaren i Oslo, Jannike Wilberg, var ikke klar over planene for Grand Cafe da Dagbladet tok kontakt i kveld.

Hun slår fast at det kan bli aktuelt å verne Henrik Ibsen og Edvard Munchs gamle stamsted dersom eierne ser for seg store endringer.

- Dette er en trist sak for Oslo. Det er synd dersom et et restaurantlokale med så lange tradisjoner forsvinner. Det er mange historier knyttet til Grand Cafe, og det knytter seg kulturhistoriske kvaliteter til interiørene. Ikke minst maleriene på veggen, sier Wilberg.  

- Med sin sentrale plassering på Karl Johans gate får vi håpe at det i det minste blir utadrettet virksomhet i lokalene, sier hun.

Grand cafe er ikke formelt vernet, men står på kommunens såkalte gule liste. Det betyr at hvis det skal gjøres bygningsmessige endringer skal byantikvaren uttale seg i saken.

Kan vurdere vern Dersom eieren ønsker å gjøre bygningsmessige endringer er Plan- og bygningsetaten rette myndighet. Byantikvaren fungerer da som rådgiver, mens PBE fatter vedtak.

- Det er mulig for eierne å gjøre endringer i interiør uten at byantikvaren blir hørt, men det er ikke uvanlig at vi tar kontakt for å snakke med dem om hva de har tenkt å gjøre og gjøre dem oppmerksomme på kvalitetene som finnes der. Det synes jeg kan være aktuelt i denne saken. Og hvis vi står foran et ønske om sterke endringer må vi vurdere om stedet formelt bør vernes, sier Wilberg.

Flere gamle interiører i Oslo, også på Karl Johans gate, er bevart selv om lokalene i dag har andre formål og bruskområder enn de opprinnelige. Det seneste eksempelet er Svaneapoteket, som for kort tid siden ble en bar.

Stamsted Grand Cafe har vært i drift i ikke mindre enn 141 år, og var i sin tid såvel åsted Kristianiabohemens legendariske fyllekuler som mål for Henrik Ibsens daglige spaserturer etter at dikterkjempen flyttet hjem til Norge i 1895.

Også maleren Edvard Munch trivdes på spisestedet.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!