Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Byantikvaren: - Utelukker ikke bygging

- Vi har god dialog.

VIL BYGGE HUS: Bjarne Melgaard og Snøhetta vil bygge en enebolig til Melgaard på «Kikkuttomta» på Ullern. De er nå i gang med en omfattende søkeprosess for å få løyve til å bygge. Foto: Johannes Worsøe Berg
VIL BYGGE HUS: Bjarne Melgaard og Snøhetta vil bygge en enebolig til Melgaard på «Kikkuttomta» på Ullern. De er nå i gang med en omfattende søkeprosess for å få løyve til å bygge. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

(Dagbladet): Arkitektkontoret Snøhetta og kunstneren Bjarne Melgaard har samarbeidet om kunstprosjektet «A House to Die In» - en enebolig Melgaard kan bo i.

Tegningene og modellene til huset har allerede blitt stilt ut i New York og London, men siden samarbeidet startet i 2011 har arkitektene jobbet med å søke om å få lov til å bygge huset på «Kikkuttomta» på Ullern.

Tomta ligger like ved kunstnerkolonien på Ekely og vinteratelieret til Edvard Munch, hvor Munchs våningshus stod fram til 1960. Halvparten av området er fredet, også på grunn av at mange av Munchs naturmotiver er der. Den andre halvparten av området er regulert til friluftsområde.

Dagbladet har fått tilgang til dokumenter som viser at byggeprosessen har tatt lenger tid en forventet, blant annet fordi at naboene raser mot prosjektet. 

Dokka barnehage, som ligger like ved tomta, har sendt sin bekymringsmelding til Plan- og bygningsetaten. Ekely borettslag har også sendt inn sine bekymringer til etaten, og i tillegg har en rekke kunstnere sendt egne protester til forslaget.

- Åpner for bygging Antikvar Olav Steen sier at byantikvaren har god dialog med Snøhetta og Plan- og bygningsetaten, men at det fortsatt mangler informasjon for at byggingen skal kunne starte.

- Deler av tomta er fredet etter kulturminnelova, som har til hensikt å sikre virkningen av Edvard Munchs atelier, kunstnerkolonien og Munchs landskap. Vi åpner for bygging, hvis prosjektet kan realiseres innenfor fredningens formål og bestemmelser, sier han.

Det planlagte 16 meter høye tårnet går ut over fredningen, forklarer han.

- Vi har derimot vurdert at et tårn på 12 meter kan realiseres innenfor fredningen, sier han, og legger til:

- Det som er utfordrende her er hva den samlede virkningen av dette blir. Angrep på terrenget, utvidelse av vei med mer - vi må få oversikt over de ulike landskapsinngrepene, og så vurdere om det går ut over fredningens tålegrense eller ikke.

Anbefaler ikke bygging Bymiljøetaten har levert sitt innspill til byggingen. Det er ikke de som bestemmer om det til slutt blir bygging eller ikke, men de kan påvirke avgjørelsen.

De er ikke positive til prosjektet.

«Etter vår vurdering av tiltaket er risikoen for skade på viktige naturkvaliteter i området så stor at etaten på bakgrunn av dette ikke kan anbefale planforslaget», skriver etatens landskapsarkitekt Mats A. Larsen.

Det er Plan- og bygningsetaten som har hovedansvaret for å omregulere området eller ikke. De vil ikke gi ytterligere kommentarer til planene, bortsett fra at de har gitt en foreløpig vurdering av saken til forslagsstiller.

Etaten venter på å få et nytt planforslag, for så å behandle saken videre før sommeren.

- På et utopisk plan Bjarne Melgaard selv sier til Dagbladet at han er inne i byggeprosessen, men at han foreløpig ikke forholder seg aktivt til prosjektet.

- Veldig mye av det som er planlagt rundt det huset er fortsatt på et veldig utopisk plan. Det har først og fremst vært et kunstnerisk prosjekt.

- Hvor langt er du villig til å strekke deg for at det skal bli satt opp?

- Det får vi se når vi kommer så langt. Vi får se om vi får byggeregulering først.

- Og det tror du skjer?

- Jeg har ikke peiling.

- Men du har lyst til at det skal skje?

- Ja.

- Et fantastisk prosjekt Jenny B. Osuldsen er prosjektleder for reguleringen for Snøhetta. Hun forklarer at Snøhetta har en god dialog med byantikvaren, Plan- og bygningsetaten og Bymiljøetaten.

- Dette er ikke et normalt løp for en boligregulering, siden det er et veldig spesielt prosjekt. Så derfor har vi brukt lang tid. Men det tar den tida det tar, sier hun.

- Tror du at prosjektet kommer til å bli realisert?

- Ja, vi håper det. Det hadde vært et fantastisk prosjekt.