DEBATT

Byantikvaren og Munch

Er det glansen fra Snøhetta eller hypen rundt Melgaard som forblinder Byantikvaren?

FREDET: Edvard Munchs hus er borte, atelieret står (foreløpig) igjen, og utsikten med Kikkut-høydens profil og store trær, som fortsatt lar seg lese og avtegne slik Munch gjorde det. Hvorfor ødelegge dette? spør artikkelforfatteren. Foto: Harald Flor / Dagbladet
FREDET: Edvard Munchs hus er borte, atelieret står (foreløpig) igjen, og utsikten med Kikkut-høydens profil og store trær, som fortsatt lar seg lese og avtegne slik Munch gjorde det. Hvorfor ødelegge dette? spør artikkelforfatteren. Foto: Harald Flor / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hva er det som får byantikvar Janne Wilberg til å gå imot den fredningen av Edvard Munchs Ekely som hun er satt til å forvalte og burde forsvare med nebb og klør?

At området er fredet er uomtvistelig. Det heter i Riksantikvarens fredningsvedtak at formålet er å bevare det landskapsrommet som var en viktig inspirasjonskilde og et motiv for Munch, og at det innenfor det fredede området ikke må settes i verk tiltak som kan forandre områdets karakter. Dette gjelder alle former for ny bebyggelse, veier, parkeringsplasser eller stier, og til slutt slår Riksantikvaren fast, som for å gi det inn med skjeer, eller som en vaksine mot framtidige utro tjenere, at «Kikkut-tomta i sin helhet bør bevares som et grønt og ubebygget område».

Stort klarere kan det vel ikke sies.

Hva er det så som blender og forblinder Byantikvaren? Glansen fra Snøhetta? Hypen omkring Melgaard? Synes hun i likhet med kulturbyråd Hallstein Bjercke at det er «et skikkelig kult prosjekt» (Dagsavisen 3/2)? Byantikvaren er tross alt mer nøktern: «et interessant konsept», som «tilbyr en opplevelse i området» (Klassekampen 2/2). Byantikvaren har derfor gitt sin foreløpige aksept, men ikke 16 meters til værs, 12 meter får holde! (sic)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.