VINNER: Prosjektet «Adapt», av Team Urbis, ble valt ut som vinneren av i arkitektkonkurransen for det nye regjeringskvartalet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Byantikvaren om det nye regjerings-kvartalet: - Stakkars Oslo

- Løsningen blir ikke bedre fordi man har kåret en vinner, mener byantikvaren i Oslo etter at vinneren av arkitektkonkurransen ble offentliggjort i dag.

(Dagbladet): Klokka 11 i dag kunngjorde Statsbygg at vinner av arkitektkonkurransen for det nye regjeringskvartalet er forslaget «Adapt».

Bak forslaget står Team Urbis, som består av Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbeck & Lindheim, Asplan Viak, Haptic Architects, COWI, Aas-Jakobsen, Scenario Interiørarkitekter og Per Rasmussen.

Dermed er det deres forslag Statsbygg nå vil gå videre med i arbeidet med nytt regjeringskvartal, som skal huse alle departementene, unntatt Forsvarsdepartementet.

Det skal bygges totalt 125.000 kvadratmeter, som etter planen skal stå klart i 2027.

Byantikvar i Oslo, Janne Wilberg, har tidligere vært negativ til de syv forslagene til nytt regjeringskvartal. Hun har blant annet fryktet at det nye regjeringskvartalet vil påvirke bybildet negativt og har uttalt at det «blir Manhattan i Oslo».

- Akkurat, sier Wilberg når hun får opplyst av Dagbladet hvem som har vunnet konkurransen om å tegne regjeringskvartalet.

- Stakkars Oslo. Løsningen blir ikke bedre fordi man har kåret en vinner, sier hun og kaller løsningsforslaget en «bastion på Hammersborg».

FRA LUFTA: Slik skal etter planen regjeringskvartalet se ut i 2027. Foto: Statsbygg Vis mer

- Usjarmerende

- Et bygg som blir fire etasjer høyere er overdimensjonert. Høyblokka ville vært fredet hadde det ikke vært for 22. juli. Nå blir det en usjarmerende forlengelse av det det var før. Man tar ikke hensyn til Høyblokkas integritet. Fire etasjer høyere er faktisk ganske mye. Det er ikke Obos-etasjer det er snakk om, sier hun.

Hun beskriver også prosessen i forbindelse med det nye regjeringskvartalet som «forferdelig».

- Staten har vært lite lydhør for kritikken som har kommet fra fagfolk og Oslo kommune. Det er forferdelig å sitte og se på at Staten trumfer gjennom sine ønsker. Det er bruk og kast av viktige bygninger som Y-blokka når man bruker mange milliarder på dette. Hva med skattebetalernes penger, spør hun retorisk.

Hun mener også at planen for hvordan regjeringskvartalet skal bli ødelegger miljøet i bybildet.

- Det ligger an til å bli en trøstesløs betongørken. Regjeringskvartalet blir liggende som en barriere i bybildet, sier hun.

Juryvinner

Gudmund Stokke, leder for arkitektene i Team Urbis, ønsker ikke å kommentere kritikken fra byantikvaren.

- Det får stå for hennes regning. Det jeg kan si er at det er to etasjer høyere. Det ligger i oppgaven. De to øverste etasjene er et påbygg som skal rives, og så skal man bygge fire etasjer, så netto blir det to etasjer høyere. Forøvrig ønsker jeg ikke gå inn i noen polemikk med henne, sier Stokke.

Statsbygg har lent seg på en ekspertjurys begrunnelse da de tok avgjørelsen om hvilket prosjekt de skulle velge. Ekspertjuryen valgte forslagene «Adapt» og «Lysning», men anbefalte «Adapt» som en klar vinner.

Juryen omtaler også prosjektet som «meget gunstig å gjennomføre; kostnadsmessig og miljømessig».

- «Adapt» har sterke kvaliteter. Bebyggelsen skaper tre klare byrom med ulik funksjon og karakter. Bygget å felt A mellom Høyblokka og Deichmanske bibliotek har en tydelig hovedinngang for hele regjeringskvartalet. Dette definerer Johan Nygaardsvolds plass som kvartalets hovedplass, sier juryleder og byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg til Dagbladet.

Uenig

Lyssand Sandberg er uenig i kritikken fra Wilberg.

- Arkitekturen har estetiske egenskaper og et særpreg jeg mener reflekterer vår tid. Det er en styrke i «Adapt». Planene er dimensjonert etter reguleringsplanen. Det var en klar ramme for konkurransen. Det ble vedtatt at Y-blokka skulle rives og vi har forholdt oss til det. Jeg synes vi har kåret en vinner som leverer etter kriteriene for designkonkurransen. Vi har fått gode byrom som er bymessig inkluderende og arkitektur som gir kvartalet egenart, sier hun.

Men byantikvaren er ikke den eneste som uttrykker stor skepsis til planene for regjeringskvartalet.

- For høyt og dominerende

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, har tidligere kalt samtlige av prosjektene som ble meldt inn i arkitektkonkurransen «gigantomani». Men han påpeker at det ikke er noe galt med arkitektene, det er den politiske bestillingen han er svært kritisk til.

- Feilen ligger i at alle departementene ligger på en tomt. Det blir for høyt og dominerende, sier Elvestuen til Dagbladet.

Særlig ille mener han det blir på Youngstorget, der «det blir betydelig forverra med så store og massive bygg»

- Løsningen på dette er enkel. Å bruke begge sider av Akersgata, og la Utenriksdepartementet ligge der det er i dag. Da får du et godt prosjekt, som har et volum som passer inn i resten av byen.

KRITIKK: Sånn vil utsikten mot regjeringskvartalet blir fra Youngstorget. Foto: Statsbygg Vis mer

Varsler kamp om y-blokka og høyde

Utenriksdepartementet ligger i dag på 7. juni-plassen ved Nationaltheateret, og der mener altså Elvestuen at UD bør fortsette å ha kontorer. En annen ting Elvestuen vil bevare som det er i dag, er den Picasso-utsmykkede Y-blokka. Den er vedtatt revet.

- De har tatt beslutningen om Y-blokka for tidlig, uten å ha skikkelige utredninger, og uten å ha sett på mulighetene for hvordan den kunne blitt tilpassa et nytt prosjekt, sier Elvestuen.

Elvestuen og Venstre har gått til valg på å få ned høyden på bygningene og å bevare y-blokka. Når nytt storting settes om halvannen uke, kommer det til å være noe Venstre vil ta opp.

- Det er saklig sett ingenting i prosessen som er for sent ennå. Arkitekter er vant til å nedskalere og gjøre endringer på prosjekter. Men det må tas nå. Det kan ikke tas når det skal legges fram for Stortinget i 2019, for da skal man bare si ja eller nei, sier Elvestuen.

ROS: Ekspertjuryen likte det pyramidale bygget til venstre svært godt, og skrev i sin begrunnelse at «bygget vil gi det nye regjeringskvartalet et samlende utrykk og et sæpreget bygg fra vår tid». Foto: Statsbygg Vis mer