Melgaard, a house to die in, byantikvaren, tilatelse

Byantikvaren sier ja til Melgaards «dødshus»

- Om dette bygges vil man angre for alltid, raser naboene.

VIL BYGGE: Bjarne Melgaard vil bygge «A house to die in», et hus å dø i på Ulleren.  Foto: Johannes Worsøe Berg  
VIL BYGGE: Bjarne Melgaard vil bygge «A house to die in», et hus å dø i på Ulleren.  Foto: Johannes Worsøe Berg   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært mange diskusjoner rundt Bjarne Melgaards kunstprosjekt, «A House to Die in», som kunstneren ønsker å bygge på «Kikkuttomta» på Ulleren i Oslo.

Nå har Byantikvaren i Oslo vurdert at prosjektet kan gjennomføres.

Prosjektet er et samarbeid mellom kunstneren og arkitektkontoret Snøhetta. Plantegningene for prosjektet viser at det er en enebolig Melgaard kan bo i, samt et underjordisk atelier.
Det var NRK som først omtalte saken.

SVART: Slik kan fasaden på Melgaards kunstnerbolig bli seende ut. Foto: Snøhetta
SVART: Slik kan fasaden på Melgaards kunstnerbolig bli seende ut. Foto: Snøhetta Vis mer

Deler av tomta fredet etter Kulturminnelova, for å sikre at Edvard Munchs atelier og Munchs landskap for ettertida. Derfor har utbyggerne søkt om dispensasjon for å bygge Melgaards «dødshus» nettopp her.

Grundig jobb

Byantikvaren har tidligere sagt nei til prosjektet, men etter flere justeringer har de nå gitt tommelen opp for bygging.

- Det er fordi planene er sterkt redusert og at det allerede er gitt tillatelse til å oppføre en bolig på tomten, sier Byantikvar Janne Wilberg til Dagbladet.

Hun understreker at det er gjort en grundig jobb i å bearbeide planene. Blant annet er et utkikkstårn, som skulle bygges i tilknytning til boligen, fjernet fra planene.

- Vi har vurdert om dette er et vesentlig inngrep i området i forhold til fredning, og det er det ikke, slår Wilberg fast.

PLAN A: Slik så den modellen ut før Spor Arkitekter og Snøhetta reviderte planene. Foto: Snøhetta
PLAN A: Slik så den modellen ut før Spor Arkitekter og Snøhetta reviderte planene. Foto: Snøhetta Vis mer
PLAN B: I de nye planene som Byantikvaren mener kan gjennomføres er utsiktstårnet som skulle stått på en høyde litt bortenfor hovedstrukturen fjernet. Store deler av konstruksjonen vil komme til å ligge under bakken. Foto: Snøhetta
PLAN B: I de nye planene som Byantikvaren mener kan gjennomføres er utsiktstårnet som skulle stått på en høyde litt bortenfor hovedstrukturen fjernet. Store deler av konstruksjonen vil komme til å ligge under bakken. Foto: Snøhetta Vis mer

Skeptiske naboer

«Kikkuttomta» på Ullern ligger like ved kunstkolonien Ekely som var Munchs kunstnerhjem, og stedet der hans gamle aterlier fortsatt står.

Flere av naboene har uttrykt sin skepsis til hva Melgaards prosjekt vil gjøre med området. Tidligere styreleder i Ekely borettsalg Svein Olav Daatland er en av disse.

Han skriver i en SMS til Dagbladet at han er skuffet over Byantikvarens avgjørelse og mener hele skogen rundt Munchs atelier burde fredes for ettertida.

- At Byantikvaren bøyer kne for dette, er å peke nese av fredningen, skriver Daatland.

- Angre for alltid

Han får støtte av billedkunstner Halvard Haugerud som også sitter borettslagets styre.

- Vi er svært skuffet over at Byantikvaren tillater dette. Vi trodde det dette tullet endelig var over, sier han til Dagbladet.

Haugerud mener stedets karakter vil endre seg betraktelig dersom Melgaards «dødshus» blir bygget.

- Et slikt bygg til ødelegge Ekely. Dette er stedet Norges aller største kunstner bodde og malte. Om dette bygges kommer man til å angre for alltid, slår Haugerud fast.

Kunstneren setter nå sin lit til at Riksantikvaren vil overprøve Byantikvaren.

Kan klages inn

Byantikvarens vedtak kan klages inn til Riksantikvaren, men Byantikvar Janne Wilberg tror ikke det vil føre fram.

- Jeg har liten tro på at Riksantikvaren kommer til å overprøve dette vedtaket, sier Byantikvaren.

Hun legger til at det er gjort en veldig god dokumentasjon av alle forholdene på tomten, og at hun regner med at utbygger nå vil oversende søknaden til Plan-og bygningsetaten, som skal behandle saken etter plan- og bygningslover.

- Vi vil være positive til en denne reguleringsplanen, fordi den både tar vare på naturkvalitetene og samtidig legger til rette for et stykke enestående arkitektur, sier Wilberg.

- Et skritt nærmere

Prosjektet ble påbegynt allerede i 2011, og det er Eiendomskonsernet Selvaag som eier tomta.

- Dette er et skritt nærmere, men det er et godt stykke igjen før vi kan ta første spadetak, sier Olav Hindahl Selvaag til Dagbladet, og understreker at han håper prosjektet vil bli en realitet.

Han er klar over motstanden fra naboer og kunstmiljø.

- Jeg registrerer at det er flere i nærmiljøet som ikke er positive til prosjektet, noe som selvsagt ikke er irrelevant, understreker Selvaag.

Han understreker at selskapet hans ikke vil få noen stor økonomisk gevinst av dette prosjektet.

- Trist

- Jeg syns det er trist at man sier ja til dette, sier etterkommer etter Edvard Munch, Elisabeth Munch-Ellingsen til Dagbladet.

Hun mener prosjektet blir et mausoleum over Melgaard, og vil ødelegge den oasen som er på stedet.

- Jeg syns man kunne tatt vare på helheten i området og ikke latt én kunstner bygge et dominerende sort bygg midt i denne fredelige lille pletten, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer