Byen Batman vil saksøke Batman-regissør

- Navnet tilhører oss.

(Dagbladet.no): Regissør Christopher Nolans to Batman-filmer har gått sin seiersgang på kinoer verden over. Men nå møter han motgang fra uventet hold.

Borgermesteren i den lille, tyrkiske byen Batman har bestemt seg for å saksøke Nolan for brudd på opphavsretten.

- Bare én Batman

- Det er vi som har rettighetene til navnet Batman. Det finnes bare én Batman i verden. De amerikanske produsentene brukte navnet uten å snakke med oss først, sier borgermester Hüseyin Kalkan til nyhetsbyrået Dogan, ifølge den tyrkiske avisa Hurriyet Daily News.

Kalkan har imidlertid ikke planer om å saksøke DC Comics, som har rettighetene til tegneseriefiguren Batman, men kun filmregissøren.

Ideen til søksmålet skal han ha fått etter å ha snakket med en utenlandsk spaltist, som skrev om de økonomiske problemer og økende selvmordsrater blant kvinner i Batman.

Det skal ha vært spaltisten som foreslo Batman-søksmålet, som ledd i å skaffe penger til byen.

Olje-distrikt

Byen Batman vil saksøke Batman-regissør

- Vi syntes det var et godt poeng, og begynte å undersøke mulighetene for en slik sak, sier Kalkan til Hurriyet Daily News.

Batman ligger sydøst i Tyrkia, i provinsen med samme navn. Byen huser blant annet landets eldste oljeraffineri, som ble etablert i 1955. Ifølge Wikipedia var Batman en liten landsby fram til oljeutvinningen startet på 50-tallet.

Ifølge Hurriyet Daily News har imidlertid byen røtter som strekker seg flere århundre tilbake i tid, og er derfor langt eldre enn Batman-tegneseriefiguren, som dukket opp i 1939.

Batman-manus på nett

Men det spørs om Christopher Nolan trenger å bekymre seg. Ifølge en tyrkisk advokat avisa har snakket med, har ikke et landområde mulighet til å registrere seg som merkenavn. Og byen Batman kom altfor sent på banen til å kunne klage på superheltnavnet.

Nolan er nok mer opptatt av den neste Oscar-utdelingen. Nylig slapp Warner Bros hele manuset til den siste filmen, «The Dark Knight», på nett, for å sikre seg en best mulig vurdering før prisutdelingen.

SAKSØKT: Regissør Christopher Nolan.