KOMMENTARER

Byen der alt gikk galt

I 7 000 år har byen Aleppo eksistert. Det gjør den knapt lenger.

ALEPPO: Sluttspillet om den delte byen Aleppo er nær. Over 100 000 innbyggere er fanget i den opprørskontrollerte delen i øst. Video: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Assyrerne, babylonere, perserne, grekerne, romerne, araberne, osmanerne, alle har de sloss om Aleppo. Byen var en endestasjon på Silkeveien, og her har muslimer, jøder og kristne for det meste levd fredelig sammen gjennom århundrene, knyttet til hverandre av utsiktene til en god handel, og et godt måltid når handelen var over. Det gjorde de helt til vrengebildet av Den arabiske våren kom til byen, sommeren 2012.

I et helt år hadde Aleppo for det meste unngått krigen som raste mange andre steder i Syria. Men for fire år siden rykket flere sunni-muslimske opprørsgrupper inn i byen fra flere kanter. De var allerede korrumpert av sunni-grupper som sloss like mye mot hverandre som mot regimet. Det var i dette vakuumet IS kunne oppstå, og vokse eksplosivt. President Bashar al-Assad takket og bukket for denne gavepakken, og bet seg fast, for han skjønte at hvis Aleppo falt så ville han bli redusert til en marginal størrelse i det syriske blodbadet. Det ble han ikke, for han fikk hjelp av hærer som både var helt ferske på slagmarken rundt Aleppo, som den russiske, og hærer som hadde vært der før, som den persiske, i våre dager forkledd som Den iranske revolusjonsgarden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer