MED HJELP FRA IRAN: Styrker fra Den folkelige mobliseringsstyrken, PMF, startet lørdag angrepet mot IS i byen Tal Afar. Foto: REUTERS/Scanpix NTB
MED HJELP FRA IRAN: Styrker fra Den folkelige mobliseringsstyrken, PMF, startet lørdag angrepet mot IS i byen Tal Afar. Foto: REUTERS/Scanpix NTB Vis mer

KOMMENTARER

Byen som er USAs håp og mareritt

Den iransk-støttede folkelige mobiliseringsfronten, PMF, har innledet angrepet på byen Tal Afar vest for Mosul. Iran vil åpne en korridor gjennom Irak til Syria, og PMF vil tette igjen forsyningslinja til IS fra Raqqa i Syria til Mosul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Angrepet som begynte lørdag, vil få store konsekvenser og er meget kontroversielt, ikke minst for USA og Tyrkia.

Tal Afar ligger omtrent halvveis mellom Mosul og den syriske grensa. Som Dagbladet skrev fredag, vil Iran opprette korridoren for å sende våpen, forsyninger og krigere til Syria for å hjelpe Syrias president Bashar Assad. Til denne jobben bruker de PMF som har fått våpen og opplæring av Iran, og som trolig også har iranske revolusjonsgardister i sine rekker. Det liker USA og president Barack Obama så dårlig at amerikanske militære ledere har gjort det klart at PMF ikke vil få noen amerikansk hjelp. Men paradoksalt nok vil angrepet på Tal Afar også hjelpe USA, den irakiske regjeringshæren og militsene som skal ta Mosul fra den såkalte islamske staten IS. Får PMF kontroll over denne byen, vil Mosul være nesten totalt omringet og IS forhindret fra å få inn forsyninger og krigere fra byen Raqqa i Syria. Dermed vil heller ikke IS-krigerne ha noen fluktrute mot syrisk territorium i vest.

Det kanskje mest dramatiske ved denne iranskledede operasjonen er imidlertid at heller ikke den stort sett sunnimuslimske befolkningen i Mosul vil kunne flykte i retning Tal Afar. Frykten for den sjiamuslimske paraplyorganisasjonen PMF er nemlig stor. Flere av PMF-militsene har gjort seg skyldige i en rekke overgrep mot sunnimuslimske sivile. Ifølge menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International har de drept eller kidnappet sunnier som har bodd i områder de tidligere har tatt kontroll over. Hus er plyndret eller brent ned. Innbyggerne i den sunnidominerte byen Fallujah er blant dem som har fått merke de iranstøttede sjiamilitsenes overgrep.

Tal Afar, trolig nevnt i Bibelen under navnet Telassar og som en by bebodd av «Edens barn», hadde før den USA-ledede Irak-invasjonen i 2003 om lag 200 000 innbyggere. Flesteparten var turkmenere. Rundt tre firedeler av disse var sunnimuslimer, en firedel sjiaer. Da IS tok kontroll over byen i juni 2014, flyktet de turkmenske sjiamuslimene, men også tusenvis av sunni-turkmenere. Noen av disse sjiaene har gått inn i PMF-militser, og er trolig blant angriperne som skal ta Tal Afar nå. De sunnimuslimske turkmenerne i Tal Afar er livredde og vil trolig legge på flukt så fort det lar seg gjøre.

Blant sjiamilitsene som nå er på vei mot Tal Afar er de såkalte «Fredsbrigadene», ledet av den beryktede og kontroversielle sjialederen Moqtada al-Sadr. Al-Sadr som er sønn av tidligere storayatollah Mohammed Sadeq al-Sadr, ledet fra 2003 Mahdi-hæren som gjennomførte en rekke angrep mot amerikanske soldater og mot den irakiske sjiadominerte regjeringshæren. Mahdi-hæren ble oppløst i 2008 etter at det ble inngått en endelig våpenhvile med de irakiske myndighetene. Al-Sadr dro til Iran, men vendte seinere tilbake til Nord-Irak, der han nå leder sine nye militsstyrker i kampen om Tal Afar. Det setter amerikanerne særdeles lite pris på.

Men om USA ikke liker denne utviklingen, ser Tyrkia på den med enda større bekymring. Turkmenerne er etniske tyrkere, og tyrkiske myndigheter har ved en rekke anledninger brukt deres situasjon i Irak som påskudd til å blande seg inn i irakisk politikk. Nå truer statsminister Recep Tayyip Erdogan med direkte tyrkisk involvering dersom PMF fortsetter angrepet mot Tal Afar. Til nå skal Tyrkia ha 450 soldater i Nord-Irak. Dette antallet vil ifølge tyrkiske myndigheter øke på grunn av den iransk-ledede offensiven mot de tradisjonelle turkmenske områdene vest for Mosul.

Det ligger altså an til å bli kriger i krigen når nå Tal Afar skal inntas. Med til historien hører det også at den tyrkisk-kurdiske separatistbevegelsen PKK kontrollerer lommer i nærheten av den IS-kontrollerte byen. Det setter heller ikke tyrkiske myndigheter særlig pris på.

Som om ikke dette er nok, er irakisk-kurdiske peshmerga-styrker rasende over den nye iranskledede sjiaoffensiven. Peshmergaen har nemlig angrepet områder nær Tal Afar fra øst og nordøst i kampen om Mosul.

PMF sies å ha flere tusen mann under våpen. Mange av disse er erfarne og hardbarkede krigere og har moderne våpen som de har fått fra Iran. Hvor lang tid det vil ta å erobre Tal Afar er usikkert. Flere IS-ledere holder til i byen, og det er bygd store festningsverk der, i påvente av et angrep.

Ved hjelp av korridoren gjennom Irak planlegger iranske myndigheter å opprette en direkte forsyningslinje til områdene som er kontrollert av Bashar Assad i Syria. Sammen med russiske flyangrep vil en åpen forsyningslinje kunne føre til at Syria-krigen tipper enda mer i den syriske diktatorens favør.

Og soldatene i PMF har planene klare. Seierssikkert sier de at de vil sette kursen mot Syria for å hjelpe Assad når IS i Tal Afar og områdene rundt er nedkjempet. Så får vi se hvor lett denne kampen blir.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer