Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Byens larm

Livet i en storby er fylt av støy. Bråk kan forårsake drap og stillhet kan gi dyp lengsel etter kjente lyder.

NEW YORK (Dagbladet):

AMBULANSER

og brannbiler med hylende sirener, kabrioleter med høy rappmusikk og bråkjekke motorsykler farer forbi våre vinduer i Brooklyn om natta. Det er deilig. Storbyens lyd er søvndyssende og gir en forsikring om det normale, at alt er som det skal være. En plutselig stillhet, det ville være fryktelig.

Lyd er likevel et kontroversielt tema i New York. En kontrovers preget av ambivalens. Det er vanskelig å ville bo i byen som aldri sover og samtidig forlange at den skal være stille. Men det kan bli for mye lyd, deler av byen er så bråkete at det går på helsa løs. Mennesker som bor rett ved store sykehus blir syke av sykebilene. Støyen går dem på nervene og tvinger noen til å flytte. I TriBeCa på Manhattans nedre vestside har politiet hver kveld ute spesielle patruljer som skal passe på lydnivået. De tar seg av bileiere med remjende alarmer, diskoteker med musikk langt ut på fortauet og i noen tilfeller høye og enerverende mobilringelyder. I deler av Brooklyn er det forbudt å tute. 25 dollar i bot for å bruke hornet.

DRAP BLIR BEGÅTT

på grunn av lyd. Forleden ble to mennesker i Sheepshead Bay drept på grunn av høy musikk og tramping i gulvet. Den 65 år gamle James Kelly hadde sittet 15 år i fengsel etter et bankran, og var nå flyttet inn i en nedkjørt bygning ikke langt fra fornøyelsesparken på Coney Island. I etasjen over bodde søsknene Tara (21) og Joseph (23) Pizzingrillo. Lørdag morgen satte de musikken på full guffe inne i leiligheten. Da sprakk det for Kelly, han gikk opp trappa, skjøt og drepte de to ungdommene. Etterpå sa naboene til The Daily News at de var svært overrasket. Kelly hadde lagt tøffingtida bak seg, han var en fredsommelig kar som hver dag tok med seg en hagestol for å lese avisa ute. Men høy musikk, det ble for mye.

NOEN HAR DET

omvendt. De savner lyden og bråket fra nabolaget. For å bøte på dette har tre kunstnere i gruppa Creative Time laget lydbilder av hvert sitt område. Musikk, sirener, kjeftbruk og kirkeklokker fra Bedford Stuyvesant er et av dem. Et annet er sang, bilhorn, barneskrik og klakking av høye hæler i Crown Heights. CD-en er et tilbud til dem som måtte savne sitt områdes lydsignatur.

Tar så støyen knekken på newyorkerne, sammen med forurensing, høy puls, stive priser og generell kamp for tilværelsen? Den siste helseundersøkelsen viser tvert imot at folk i denne byen lever et halvår lenger enn gjennomsnittsamerikaneren. Med full lyd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media