<strong>EKSPLOSIV VEKST:</strong> &nbsp;I Berlin oppfordrer aksjonister til å boikotte Airbnb, og det er ikke lenger tillat å leie ut hele leiligheten. Vi kan ikke risikere en utvikling der boliger i pressede bysentra kjøpes opp for utleie på Airbnb. Foto: Gunnhild Hokholt Bjerve /NTB scanpix&nbsp;
EKSPLOSIV VEKST:  I Berlin oppfordrer aksjonister til å boikotte Airbnb, og det er ikke lenger tillat å leie ut hele leiligheten. Vi kan ikke risikere en utvikling der boliger i pressede bysentra kjøpes opp for utleie på Airbnb. Foto: Gunnhild Hokholt Bjerve /NTB scanpix  Vis mer

KOMMENTARER

Byens selvskading

Airbnb oppfordrer oss til å leve som fastboende. Men hva skjer når de fastboende presses ut av proffe utleiere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan er det mulig å mislike Airbnb? Her har vi en tjeneste som lar vanlige folk leie ut sitt ekstra soverom på en trygg og enkel måte. De besøkende blir en natt eller tre, og inviteres på kanskje middag hos verten. Det er vakkert, det er kulturutveksling på sitt beste, og så utrolig mye bedre enn å være turist.

Som Airbnb sier det i sin ferske reklame: «Don't go to Paris, don't tour Paris, and please don't do Paris.» Den ett minutt lange filmen er innom en rekke land, og vi ser glade reisende som ikke er turister, før avslutningen: «Wherever you go, don't go there. Live there. Even if it's just for a night»

Dette er den idylliske versjonen av Airbnb, et selskap som bare er åtte år gammelt. De tar provisjon på hver overnatting, og utviklingen har vært eksplosiv: 60 millioner årlige overnattinger hos to millioner verter, fordelt på 34 000 byer i 191 land. Årets inntekter forventes å bli 1,6 milliarder dollar, og selskapets verdi er anslått til 25 milliarder dollar.

Naturlig nok er det hotellnæringen som bekymrer seg mest for Airbnb, men mange argumenterer for at «kaka blir større», flere reiser når det blir billigere å overnatte. Og dermed oppstår problemet som bør oppta oss alle, profesjonaliseringen av markedet for korttidsutleie. Airbnb handler ikke lenger bare om utleie av ledige soverom, eller av hele huset for et par uker om sommeren. I byer som er populære reisemål, er det ikke uvanlig at leiligheter kjøpes opp for korttidsutleie på heltid.

Det florerer av anekdotiske bevis på denne utviklingen, som i Berlin, der en husvert hadde 44 enheter til leie på Airbnb. Dette er en utvikling som ikke kan fortsette. Byer som San Francisco, New York, Chicago og Berlin er i ferd med skjerpe reguleringen.

Her hjemme har vi også sett en mangedobling av Airbnb-utleie de siste åra. Igjen, dette er bra til et visst punkt, men forrige uke fikk Leieboerforeningen god mediedekning med sitt krav om skjerpede regler som bremser denne utviklingen. De frykter økte priser for fastboende når profesjonelle kjøper opp leiligheter for korttidsutleie. Heller ikke Leieboerforeningen kunne servere stort annet enn anekdotiske bevis, men utviklingen i andre byer er urovekkende.

La oss innrømme det: vi er alle turister, og vår tids turister har det godt. Det er billig å fly og billig å bo. Vi skal legge til rette for turisme, men ikke på bekostning av fastboende i byer med et allerede presset boligmarked. De som bor i byene har høyeste prioritet, og reguleringer skal sørge for dette, hvis ikke risikerer vi at byene spiser seg selv. Her kan norske myndigheter være i forkant, ved å lage et effektivt system for registrering og begrensning. Da unngår man kanskje San Franciscos skjebne når man havner på etterskudd: å bli saksøkt av Airbnb.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer