Bygde-Bolsjoj

HEMSEDAL (Dagbladet): Gjennom stanken av kumøkk som ligger over dalen, kjennes duften av ballerinasvette og russisk parfyme. Bolsjoj er i bygda!

Små tyllskjørt og rosa tåspiss- sko flyter over alt, bein strekkes og armer formes til grasiøse buer. Det er ingen tvil om at det innenfor den låvefarvede idrettshallens vegger er hardkjør og kunstnerisk utfoldelse som gjelder.

- Jeg er så utslitt hver kveld at jeg bare orker å ta kalde avrivninger i elven. Det er utrolig å få møte de russiske danserne, sier 17-årige Monika Tommassen idet hun går av dansegulvet. Jevnalderende Ninia Hansen forteller at metodene er svært forskjellige fra det hun er vant til på Den Norske Operas ballettskole. Bolsjoj-danserne strekker og tøyer kroppen til det ekstreme og er mer metodiske.

- Det er bare én time med fly til Russland, likevel har vi møtt en helt annen verden gjennom de russiske danserne her i Hemsedal, forteller Ninia.

55 barn

I den ene enden av hallen sitter en eldre dame med verdig holdning og følger de dansende barnas bevegelser. Det er rektoren for Bolsjoj-akademiet i Moskva gjennom 40 år, Sofia Nikolajevna Golovkina.

- Norge er fortsatt i begynnerstadiet når det gjelder ballett. Her har dere tydeligvis mer greie på teknologi og økonomi enn på kunst, sier hun oppgitt.

Fra stolen sin overvåker hun undervisningen av 55 norske, kanadiske, amerikanske og russiske barn i alderen sju til tjueen år som for knappe to uker er på ballettleir i indre Norge. Så langt er hun svært fornøyd med det hun har sett, og tok selv opp de første norske elevene ved Bolsjoj, Siri Johansen og Roberth Refling, i 1996. Det eneste som skuffer henne er at norske myndigheter så langt har satt seg på bakbeina når det gjelder å opprette en filial av Bolsjoj i Norge.

Fint besøk

- Talentene deres må utvikles her, ikke sendes til utlandet! sier den svært spreke gamle damen myndig.

Golovkina har tatt med seg Bolsjoj-pedagogen Tatjana Alexandrovna Galtseva for å lage sommerskole i samarbeid med Natalia Papina, som driver en privat ballettskole på Dælenga i Oslo.

Galtseva gestikulerer og forklarer, mens hun dytter rumper opp og mager inn og på russisk forteller barna hvordan de skal danse bolsjoj.

Amerikanske Chen Min holder samtidig på med å instruere elevforestillingen, som er en versjon av «Snehvit» framført til Grieg-musikk. Barna er svært spent foran premieren i kveld og anstrenger seg til det ytterste.

- Vi gleder oss til at bolsjojdansere fløyet direkte fra Russland og Ukraina skal avslutte sommerskolen med en gallaforestilling i Ål kulturhus i morgen. Tenk om vi også kunne danse i Bolsjoj-teateret! sier de unge dansefrelste.