«KLAUS PÅ KANTEN»: Klaus Sonstad oppdager Norge, møter folk og oppsummerer en uka på bygda med stand up-show og skråblikk på dem han har møtt. Alt sendes på TV2 over påske. Foto: TV2
«KLAUS PÅ KANTEN»: Klaus Sonstad oppdager Norge, møter folk og oppsummerer en uka på bygda med stand up-show og skråblikk på dem han har møtt. Alt sendes på TV2 over påske. Foto: TV2Vis mer

«Bygdedyret Klaus» tar Utkant-Norge på alvor

Flytter på landet, får nye venner og lager stand up på TV 2.

(Dagbladet): Klaus Sonstad drar til Utkant-Norge.

Ut på tur
Over påske kan du se på TV 2 hva han fant.

Du sitter i bilen og kjører - egentlig samme hvor i landet utenfor det sentrale Østlandet.

Ut av vinduet: du ser furuer, grantrær og kortvokst løvskog, elvedrag, beitende kyr, gressletter, fjell og endeløs landevei.

Her bor det folk Men du ser også noen skilt som peker til høyre, eller til venstre, med avkjørsel rundt neste sving.

Steder vi ofte kjenner fra folks etternavn. Men kan man bo her, og hvordan bor man?

- Jeg har oppsøkt sånne steder, vært der ei uke og møt folk der, sier Klaus Sonstad.

Artigkallen Klaus Klaus Sonstad er en likandes kar. Blid og jovial. Og så lurer han på mye rart, som om hvordan det er å bo og leve på steder det bare bor noe få mennesker, kanskje noen hundre i hele kommunen eller bygda.

PÅ DAMEBESØK:  Stasjonsfruene i Rollag, fra venstre: Sissel Bergan, Hilde Voldbakken Rostad og Gry Møll Kleiv - bak Klaus Sonstad. Foto: TV 2
PÅ DAMEBESØK: Stasjonsfruene i Rollag, fra venstre: Sissel Bergan, Hilde Voldbakken Rostad og Gry Møll Kleiv - bak Klaus Sonstad. Foto: TV 2 Vis mer

- Så kjører jeg bilen mi da, rundt om i landet. Så svinger av veien for å møte folk jeg aldri har hørt om, sier Sonstad.

Han tar kontakt med helt vanlige bygdemennesker, folk som ikke er kjente utenfor kommunens grenser. Den eneste kjendisen som er med i «Klaus på kanten», er Klaus Sonstad selv. Og artigkallen Klaus kommer godt overens med dem han møter på sin vei.

Behagelig bygdepuls - Jo, jeg blir jo kjent med folk, da. Så finner jeg ut av hvordan de lever, hva de gjør - og om grunnen til å bo på små plasser, sier Sonstad.

Det som slår den Trondheim-urbane tv-kjendisen, er roen og den behagelige pulsen som preger Bygde-Norge, som er langt fra det hektiske bylivet stadig flere av oss lever.

- Jeg møter mennesker, og lager portretter og reportasjer. Litt sånn «Norge rundt versjon 2.0». Det er et varm og inkluderende humoristisk underholdningsprogram - men ikke tannløst og uten trøkk, lover Sonstad.

«Bygdedyret Klaus» Etter å ha vært på steder som Rendalen i Hedemark, Værøy i Lofoten, Rollag i Buskerud, Selje ved Stad eller Skjåk i Gudbrandsdalen i ei uke og møtt menneskene som bor, arbeider, lever og dør der - inviterer han til stand up-show hvor han parodierer og forteller muntert fra scenekanten om sitt møte med bygda.

- Jeg blir slått av hvor mange bra folk som bor der ute, sier Sonstad.

Serien starter mandag 8. april. Det er Klaus Sonstads første egne tv-program, som skal sendes hver mandag i ti uker. «Klaus på kanten» er klipp fra møtene på bygda og fra stand up-showet, der hele lokalsamfunnet er invitert - satt sammen til et humoristisk underholdningsprogram.

HOS PRESTEN: Klaus Sonstad sammen med prest Alf Sverre Sjaavaag. Foto: TV 2
HOS PRESTEN: Klaus Sonstad sammen med prest Alf Sverre Sjaavaag. Foto: TV 2 Vis mer