Bygdedyret lever på Grønland

Det er ikke verneverdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I kveld samler Interkulturelt Museum representanter for muslimene i Oslo, politikere og fagpersoner til debatt på Grønland. De spør om bydelens mangfold er truet av moralsk kontroll, etter den siste ukas debatt om det såkalte moralpolitiet. Vi har hørt historier om sosial kontroll fra konservative muslimer. Unge muslimske jenter forteller at de dekker seg til når de skal handle halal i bydelen, selv om de ikke gjør de ikke gjør det ellers. Homofile blir trakassert og utsatt for vold i nabolaget. Flere føler seg overvåket på gata. Bygdedyret lever på Grønland.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik har sammenliknet moralpolitiet på Grønland med bygdedyret hun kjenner fra oppveksten i Bjørheimsbygd i Rogaland, og med forfatterens Tor Jonsson beskrivelse av enkelte negative trekk ved Bygde-Norge. Sammenlikningen er treffende. Når frykten for det som er annerledes får utvikle seg til aggressivitet, får vi et samfunn der kostnaden for å skille seg ut blir større enn å tilpasse seg normer man ellers er uenig i. Min skeive venninne fra ei lita bygd i bibelbeltet vil aldri flytte «hjem» med regnbuefamilien sin. Mine gamle klassevenninner fra Tøyen flytter fra bydelen for å få barna inn på skoler med lavere minoritetsandel. Min homofile kompis og kjæresten går ikke sammen hjem fra puben.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer