Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bygderaringen Jonny

Komedie om meitemarkoppdretter i trekantdrama.

FILM: Jonny Vang (Aksel Hennie) bor hjemme på gården sammen med mamma Brita (Marit Adelaide Andreassen) og hennes vrange venn Odvar (Bjørn Sundquist), og har store ambisjoner med oppdrett av meitemark. Men banken er vrang, bilen blir ødelagt, han skylder penger i øst og vest, og livet er heller ikke så enkelt på det private planet.

Overfall

For Jonny har jevnlig sex med Tuva (Laila Goody), som er mor til Gunnar og gift med Jonnys bestekamerat Magnus (Fridtjov Såheim). Sistnevnte jobber på anlegg, men er plutselig tilbake i bygda uten jobb. Samtidig slår noen Jonny ned med en spade, så han må gå med en hjelmaktig bandasje.

Jonny vaser fram og tilbake, og får ikke til så veldig mye. Jo mer han prøver og jo mer han satser, jo verre blir det.

Han føler seg angrepet og motarbeidet fra flere kanter, han blir sett på som en tulling og holder nesten på å gi opp gründerplanene. Det er heller ikke kjernen i historien, det er det fortsatt uavklarte trekantforholdet.

Surrealistisk

Som man skjønner, er «Jonny Vang» en humoristisk film. Men den er også enda en komedie om urnorske bygderaringer. Det er ingen dårlig film, men den er heller ikke overraskende før på slutten.

Snarere er den satt sammen av en rekke gode enkeltscener - scenen når Bjørn Sundquist står midt på veien og venter på et-eller-annet er en surrealistisk perle - som til sammen ikke blir noen fullgod helhet.

Noe av det stiligste i «Jonny Vang» er musikken til amerikanske Calexico, som med skingrende trompeter og klimprende gitarer hensetter deg mer til grensa mellom USA og Mexico enn til Gudbrandsdalen. Men denne feststemte cowboymusikken passer også godt til den stort sett løsslupne stemningen i filmen.

FÅR DET IKKE TIL: Det meste går galt for Jonny Vang (Aksel Hennie), blant annet får han en spade i hodet så han må gå med kraftig bandasje. «Jonny Vang» er representert på filmfestivalen i Berlin i disse dager, og i kveld er det ordinær kinopremiere.<!--/BTEK0-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling