Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bygg en mur fra Svinesund bro til Kirkenes havn. Og gjør det nå. Det er ikke synsing. Det er strategisk analyse

Det er usikre tider. Det krever solid, strategisk analyse. Ikke synsing. Ikke politisk korrekthet. Men klar og uredd tale.

STRATEGISK FRAMTID: Oslo sentrum i dag. Hverdagsliv og ubekymrethet. Foto: Scanpix
STRATEGISK FRAMTID: Oslo sentrum i dag. Hverdagsliv og ubekymrethet. Foto: Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strategisk analyse kan til forveksling ligne på synsing. Forskjellen ligger i ordvalget. Istedenfor å skrive «turbanterrorister, go home» bruker man ord som «sikkerhetslandskap», «trusselbilde» og «sikkerhetsarkitektur». I følge min strategiske analyse er det nye sikkerhetslandskapet preget av tre trusler:

1) Innvandringen

Det er ikke til å komme bort ifra. Fri innvandring har skapt det nye trusselbildet. Donald Trump ser ut til å ha forstått det. Det er klart man kan stenge grensene for alle som bekjenner seg til islam. Ellers vil det gå som i Sverige. Halvparten av den svenske befolkningen er nå muslimer. Sverige er snart en islamsk stat. Skal vi stoppe terroren er den eneste løsningen, slik jeg ser det, å stoppe innvandringen fra Sverige.

Alternativet er parallelsamfunn med normsett som ikke lar seg forene med vårt. Bare se på svenskene i Oslo. Hvordan de tar en dag av gangen. Betaler med kontanter. Drikker sjampis på en torsdag. Det er unorsk, og ikke på den forfriskende måten. Og så bærer de våpen. Ikke av det moderne slaget, men håndlagede muskedundere, sabler og ornamenterte kobberdolker. Som barn blir svenskene innprentet av sine foreldre at alle nordmenn fortjener å dø for sviket i 1905.

Norge trenger en ny sikkerhetsarkitektur. Bygg en mur fra Svinesund bro til Kirkenes havn. Og gjør det nå. Det er ikke synsing. Det er strategisk analyse.

2) Den russiske bjørnen

I dagens sikkerhetslandskap er det avgjørende at vi ikke unødig provoserer den russiske bjørnen. Den er betydelig større enn vår egen bjørn, og da særlig den østsibirske brunbjørnen (Ursus arctos collaris) og den enda større Kamtsjatkabjørnen (Ursus arctos beringianus). Tidligere har disse underartene ikke villet hatt noe med hverandre å gjøre, men tegn tyder nå på at de har slått seg sammen og er på vei mot Finnmark. De massive Kamtsjatkabjørnene vil da kunne slå inn husdørene og la sine mindre, men langt mer aggressive, østsibirske fettere rive ut strupen på de som bor der.

«Det sku bo folk i husan», pleide man å si. Vel, snart kan det bo bjørner i husan. Og når vi ringer våre slektninger nordpå vil bjørnene ta telefonen og svare «neida neida, her bor det bare heilt vanlige menneska» og lure oss trill rundt. Til de en dag krysser Saltstraumen og da er det for sent.

3) Atomvåpen i feil hender

Den tredje trusselen er også den mest skremmende. Nemlig at kjernefysiske våpen havner i feil hender. Et skrekkscenario ville være om kronprinsparet fikk tak i dem. Tilgangen kan de sikre seg via diplomatiske kontakter, eller ved at Haakon Magnus og Aris hittil mislykkede forsøk på tungtvannsproduksjon i Lommedalen endelig skulle lykkes.

Vi så hvor langt kronprinsparet var villige til å gå i den mye omtalte yachtsaken i fjor sommer. Og vi vet med sikkerhet at de ønsker å rasere den norske enhetsskolen. Skulle de få tak i kjernefysiske stridshoder, eller «nukes» som det heter på fagspråket, vil de trolig bombe offentlige skoler og helsebygg først. Det er ikke synsing. Det er strategisk analyse.