DEBATT

Coronaviruset:

Bygg landet når det trengs som mest!

Kommunene er planmyndighet, offentlig bestiller og eiendomsbesitter. De kan holde hjulene i gang.

EFFEKTIV BEHANDLING: - Kommuner kan holde hjulene i gang og løse oppgaver som trengs, skriver innsenderen. Bildet er fra utbyggingen i Bjørvika i Oslo. Foto: NTB Scanpix
EFFEKTIV BEHANDLING: - Kommuner kan holde hjulene i gang og løse oppgaver som trengs, skriver innsenderen. Bildet er fra utbyggingen i Bjørvika i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det står på lista til de fleste kommuner: Skoler som skal bygges, kommunale boliger, nye institusjoner, bygg modne for påbygg, idrettsanlegget på vent og veier som må vedlikeholdes. Kommuner kan holde hjulene i gang og løse oppgaver som trengs. Kommunene er planmyndighet, offentlig bestiller og eiendomsbesitter. Gjennom mange roller kan kommuner bygge landet når det trengs som mest.

Effektiv behandling av byggesaker, reguleringsplaner og raske igangsettingstillatelser er nødvendig. Offentlig innkjøpsmakt er med på å holde hjulene i gang. Planer og investeringer må gjennomføres. Kommunen har en samlet kommuneplan, en samfunnsdel med handlingsdel og en arealdel hvor tidshorisonten er 12 år.

Planer og prosjekter i kommuneplaner bør fremskyndes. Kommunenes vedlikeholdsplaner må brukes offensivt. Stengte skoler og færre møter gjør lokaler tilgjengelige for oppussing. Å styrke vedlikehold av offentlige og private bygg styrker også en sirkulær økonomi hvor levetid på bygg må forlenges.

Boligbyggingen må også holdes i gang. Varsomhet med rekkefølgekrav som stopper boligutvikling er viktig nå. Krav om at offentlig infrastruktur må på plass før igangsetting av boligprosjekter må lempes. Boligprosjekter med mindre forhåndssalg enn 60 prosent bør komme i gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer