Bygg utleieboliger for vanlige folk

Vi trenger boliger tilpasset vår inntekt og våre forutsetninger.

STORT 
<span style="line-height: 1.5;">BEHOV: Se til Danmark, som bygger utleieboliger for vanlige folk «som ikke har politikerlønn», skriver artikkelforfatteren. Foto: Ola Sæther / DaBgbladet</span><div><br></div>
STORT BEHOV: Se til Danmark, som bygger utleieboliger for vanlige folk «som ikke har politikerlønn», skriver artikkelforfatteren. Foto: Ola Sæther / DaBgbladet

Vis mer
Meninger

Oslo kommune bruker millioner av kroner på kjøp av leiligheter på vestkanten for å huse flyktninger, samtidig bygges det ikke en rimelig utleiebolig til mennesker med alminnelige inntekter i hovedstaden. Ifølge Dagbladet dilter Norge etter Danmark når det gjelder flyktningpolitikken, kan vi ikke også dilte etter Danmark når det gjelder boligpolitikken?

ETTERLYSER RIMELIGE UTLEIEBOLIGER: Sigrid Nielsen.
ETTERLYSER RIMELIGE UTLEIEBOLIGER: Sigrid Nielsen. Vis mer

I Danmark kan alminnelige mennesker, som ikke er sosiale tilfeller og derfor ikke er berettiget til bolig på vestkanten, finansiert av kommunen, leie en bolig til en rimelig husleie gjennom ulike boligforeninger. Disse har til formål å bygge, drifte og leie ut boliger til alminnelige mennesker som lærere, sykepleiere, butikkansatte, kontorassistenter o.a. som bare har det til felles at de ikke har politikerlønn. I Oslo er ikke dette tilfellet.

Jeg har vært på finn.no, og det er ganske nedslående lesning: Harry Potters kott har en markedspris på 8500, ingen husdyr aksepteres, selv ikke burugler. Ole Brumms hus, under navnet Sanders, 9200 kroner eksklusiv strøm og honning. I en kjeller sort som kull, aller nederst, ligger det en ettroms hybel hvor kjøkken og bad deles med den gretne herr Muldvarp.

Selvfølgelig finnes det også lyspunkter. Paddeborg kan leies for 35,.000 og da følger en au pair med i prisen, men du må betale ekstra for Internett. Et alternativ er selvfølgelig å kjøpe. Et raskt søk viser at jeg som singel akkurat kan skrape sammen nok til en parkeringsplass på Vålerenga, dog under tak. Knapt en million vil de ha for den. Jeg kan jo bare sette en pelargonia i hvert hjørne og henge opp et skilt hvor det står «Her bor mormor».

Spøk til side. Bakgrunnen for dette innlegget er et møte på visning med et ungt innvandrerpar. De har to små barn og i samtalens løp kommer det fram at de nylig er sagt opp fra sin kommunale bolig ett år før leiekontraktens utløp. Barna har barnehageplass og alle trives og er trygge i bydelen. Nå er den lille familien kastet ut på det åpne leiemarked i Oslo. Kjære byråd, kjære politikere. Somme er fattige, somme er rike. Bare tel slutt er vi jamsis og like … og i mellomtiden trenger vi boliger tilpasset vår inntekt og våre forutsetninger. Boliger hvor vi kan gå inn og lukke vår dør.

Det skulle ikke være umulig å få det til, hvis viljen var til stede. Bygg utleieboliger nå.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.