DEBATT

Debatt: Samferdsel

Bygg vei, kutt bompenger!

Dagbladet gir inntrykk av at hele samferdselsfeltet er blitt en katastrofe, og at økt aktivitet nesten kun kommer fra økte bompenger. Det er altså feil.

SVARER: Ketil Solvik Olsen svarer Dagbladet om bompenger og vei.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SVARER: Ketil Solvik Olsen svarer Dagbladet om bompenger og vei. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Bevilgningene til riksveier har økt med over 15 milliarder kr under dagens regjering, det er over 70 prosent vekst. Samtidig har statens bom- og avgiftsinntekter fra bilistene samlet gått ned med flere milliarder kroner. Dette er fakta som Dagbladets redaksjon dessverre virker å ha gått glipp av. Da blir saksomtalen deretter.

La meg minne om at veinettet ikke lenger forfaller. I stedet går vedlikeholdsetterslepet ned. Trafikksikkerheten blir stadig bedre, og flere år på rad har vi hatt lavest risiko for trafikkdødsfall i Europa og verden. Reisetid går ned, noe som betyr at næringslivets konkurranseevne styrkes og arbeidsmarkedet utvides. Statens bidrag til kollektivsatsing i byene er mangedoblet.

Viktige reformer har gjort at man nå bygger lengre strekninger, noe som gir lavere kostnader og bedre nytte. Kost/nytte ved Nye Veiers portefølje er forbedret med over 60 milliarder kr, og er blitt samfunnsøkonomisk lønnsom! Uavhengig av hvordan man finansierer infrastruktur, så er det aller best om man får redusert byggekostnader og økt nytten. Det har vi klart, selv om opposisjonen kjempet imot og FrP opprinnelig var alene om løsningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer