Bygge nasjoner eller styrke Telenor?

BISTAND: Det er behov for en rolleavklaring mellom Norge som eier, handelspartner og bistandsaktør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR FREDSPRISVINNER Muhammad Yunus kritiserer Telenor har han et poeng, men vi bør merke oss at han var så høflig å ikke peke på den norske staten. Vi bør likevel ta dette problemet på alvor. Det er behov for en rolleavklaring mellom Norge som eier, handelspartner og bistandsaktør.

Både Norad og Norfund har bidratt med midler for å bygge opp infrastruktur innen telekommunikasjon i Bangladesh. Telenor har stått for selve utbyggingen. Grameen Bank hadde alle kundene og tilliten i en enorm kundebase med et enda større potensial.

I dag sitter Telenor på 62 % av eierandelene i Norad-støttede Grameen Phone Det er ingen tvil om at bistandsmidler her har vært til god nytte for å holde Telenors risiko lavest mulig.

I FORBINDELSE med fredsprisutdelingen vakte Muhammad Yunus oppsikt ved å kritisere partner Telenor for å ta ut fortjeneste på over 367 millioner kroner fra Grameen Phone i fjor. Yunus mener dette er penger som gjennom reinvesteringer lokalt kunne kommet de fattigste til gode. Han mener også at Telenor bryter en intensjonsavtale om å overlate eierandeler til de fattige kvinnene som er brukere av Grameen Bank. Visjonen er å omdanne selskapet til et foretningsforetak bygd på sosialetiske prinsipper. Telenor står i dag i veien for denne visjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer