Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bygger Forsvaret skoler?

AFGHANISTAN: Forsvaret sammenblander ikke militære og humanitære oppgaver. Det sluttet de med for to år siden. Det sa tidligere sjef for de norske styrkene (PRT) i Faryab, Jørn Erik Berntsen, da han holdt innlegg under SVs seminar om Afghanistan mandag. Flyktninghjelpen var invitert til samme seminar der Finansministeren, politikere, forskere, organisasjoner og media med flere var til stede. Det var med undring vi observerte at Berntsen foran en fullsatt sal la frem konkrete eksempler på humanitær innsats, som skoler bygget av Flyktninghjelpen, og refererte til dette som «vår» innsats. Så lenge en uniformskledd Berntsen representerer Natos styrkebidrag i Afghanistan, har han ikke noe med å referere til hjelpeorganisasjoners innsats som «vår» uten å presisere dette nærmere. Berntsens oppsummering av skolebygging og lærerutdanning ble gjengitt i flere medier tirsdag uten spørsmål om hvem som har gjort hva.

Det er overraskende at representanter for det norske forsvaret fortsatt ikke skiller klart mellom militært og humanitært arbeid. Tidligere har Forsvaret blant annet på afghansk TV vist frem skoler som Flyktninghjelpen har bygget som «sine». Flyktninghjelpens skoler er ikke Forsvarets prosjekter, selv om Flyktninghjelpen har UD blant sine donorer.

Flyktninghjelpen har gjentatte ganger tatt opp problemene med at internasjonale militære styrker sniker seg inn på den humanitære arenaen, deriblant sikkerhetsrisikoen det medfører for sivilpersoner og hjelpearbeidere. Vi bruker ikke våpen og skuddsikre vester som beskyttelse. Vår sikkerhet som humanitær organisasjon bygger på upartiskhet, nøytralitet og tillit hos lokalbefolkningen. Denne beskyttelsen blir imidlertid svekket av uklare skillelinjer mellom internasjonal militær og humanitær innsats.

Flyktninghjelpen oppfordrer ledere i Forsvaret til å la det synke inn i alle nivåer i institusjonen, at sammenblanding mellom militære og humanitære oppgaver er svært uheldig, og i verste fall livsfarlig. Dette har vi blant annet sett ved at internasjonale militære styrker bruker hvite biler som er hjelpeorganisasjonenes kjennetegn. Resultatet har vært at hvite biler med hjelpearbeidere er blitt angrepet, feilaktig tatt for å frakte militært personell.

Det norske forsvaret lovet i fjor å stanse bruken av slike biler i Afghanistan. Derfor var det forhåpentlig gamle foto Berntsen viste frem på storskjermen, av Forsvarets hvite PRT-biler i Faryab.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media