KOMMENTARER

USA-Israel

Byggherrene Trump og
Netanyahu kan skape
mer røre i Midtøsten

Donald Trump bygger murer og hoteller. Benjamin Netanyahu bygger nye boliger på okkupert område. Sammen er de dynamitt.

GODE VENNER: Påtroppende president Donald Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu taler det såkalte verdenssamfunnet midt imot. Foto: Reuters/Scanpix NTB
GODE VENNER: Påtroppende president Donald Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu taler det såkalte verdenssamfunnet midt imot. Foto: Reuters/Scanpix NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det har vært hektiske dager for statsminister Benjamin Netanyahu etter at FNs sikkerhetsråd fredag vedtok resolusjon 2334 som slår fast at Israels bosettinger på Vestbredden og ulovlig boligbygging i Øst-Jerusalem er brudd på internasjonal lov. Begge områder har vært okkupert av israelerne siden 1967. At USA ikke la ned veto og dermed lot resolusjonen passere, har skapt sinne på israelsk høyreside. Og Netanyahu som fordømte resolusjonen både som anti-israelsk og skammelig, har siden oppført seg som om han leder en supermakt.

Søndag kalte han USAs Israel-ambassadør Daniel Shapiro inn på teppet i Tel Aviv for ansikt til ansikt å si hva han mente om Obama-administrasjonens «oppførsel» i FN sist fredag. Ambassadørene i ti av de fjorten andre medlemslandene i Sikkerhetsrådet måtte også stå skolerett overfor Netanyahu og få en reprimande midt i fleisen. Og protestene stoppet ikke der. Netanyahu kansellerte et besøk av den ukrainske statsministeren Volodymyr Groysman seinere i denne uka, sjøl om Groysman er Ukrainas første jødiske statsminister. Israels ambassadører i New Zealand og Senegal, to av landene bak FN-resolusjonen, ble hjemkalt. All økonomisk bistand til sistnevnte land ble innstilt. I går stanset Israel også bistanden til Angola, samtidig som et møte mellom Netanyahu og Storbritannias statsminister Theresa May i Davos i januar ble kansellert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer