Bygginga av verdens mest kjente kirke går inn i siste fase

Endelig øyner arkitektene ferdigstillinga av La Sagrada Familia.

TURISTATTRAKSJON: La Sagrada Familia tiltrekker seg enorme mengder turister, selv om kirka ikke er ferdigstilt. Katedralen skal nå være ferdig i 2026. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
TURISTATTRAKSJON: La Sagrada Familia tiltrekker seg enorme mengder turister, selv om kirka ikke er ferdigstilt. Katedralen skal nå være ferdig i 2026. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): Verdens mest kjente kirke nærmer seg omsider byggeslutt.

Antoni Gaudís livsverk, La Sagrada Familia, ble påbegynt for mer enn 130 år siden, men står som kjent fortsatt ikke ferdig. 

Nå går byggeprosessen av mastodontbasilikaen i Barcelona inn i sin siste fase og snart vil katalanernes største turistattraksjon ikke lenger være en byggeplass. En pressekonferanse i Barcelona onsdag markerte at byggeplanene nå går inn i siste fase - ferdigstillelse. 
 
Verdens høyeste Riktignok er det fortsatt 11 år til evighetsprosjektet er planlagt sluttført, men nettstedet Fastcodesign melder også at bygginga nå går inn i sin siste og avsluttende fase.

Nå skal den ytre bekledninga spikres for godt. Begynnelsen på slutten av La Sagrada Familia-prosjektet er altså iverksatt, hevdes det.

Planen er at kirka skal være klar til 100-års markeringa av Gaudís død, som var i 1926. På det tidspunktet var mindre enn en fjerdedel av La Sagrada Familia sluttført. 

La Sagrada Familia blir verdens høyeste katedral, ruvende 172,5 meter over bakkeplan i den katalanske hovedstaden. Tårnene i kirka blir også Europas høyeste tårn. 

133 år med bygging Men, det er bare selve konstruksjonen av gigantprosjektet som er ferdig i 2026. Sjefarkitekt Jordi Fauli innrømmer at det trengs flere år ekstra til å fullføre den ytre utsmykkinga av kirka også.

- Det er vanskelig å vite helt sikkert her og nå, men vi kan si at kirka står helt ferdig i 2030 eller 2032, forteller han ifølge Dezeen.com

For bare 15 år siden manglet kirka deler av taket, og byggeprosessen er nå inne i sitt 133. år. La Sagrada Familia skal ha intet mindre enn 18 tårn dedikert til en rekke religiøse figurer som jomfru Maria og de fire evangelistene. Navnet La Sagrada Familia betyr «den hellige familie» på norsk. 

- Sentraltårnet på 172,5 meter gjør La Sagrada Familia til Europas høyeste katedral, informerer Fauli videre.

Basilikaen er Spanias mest besøkte monument, foran Pradomuseet i Madrid og Alhambra i Granada. Kirka står også på UNESCOs verdensarvliste.