Byggingen av «Europas fremste bibliotek» kan bli stoppet. - En skandale

Det nye byrådet kan skrote planene om nytt bibliotek i Bjørvika. Det får tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) til å se rødt.

 USIKKERT:  Det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika har blitt forsinket flere ganger. Nå er det usikkert om prosjektet blir realisert. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
USIKKERT: Det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika har blitt forsinket flere ganger. Nå er det usikkert om prosjektet blir realisert. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): - Det en kulturpolitisk skandale om de virkelig har tenkt til å avbryte byggingen av nytt bibliotek i Bjørvika, sier en opprørt Hallstein Bjercke til Dagbladet.

Oslos forrige kulturbyråd reagerer sterkt på nyheten om at det nye bystyret nå kan vrake planene om nytt Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. 

- Det vil være et stort tap for Oslo. Da mister vi det som kan bli Europas fremste bibliotek, men også et viktig symbol på ambisjonen om å gjøre Oslo til kulturby, sier venstrepolitikeren.

Utsatt flere ganger I 2013 sa majoriteten av bystyret ja til nytt Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Bygget skulle ha en prislapp på 2,6 milliarder kroner.

På grunn av flere budsjettsprekker har planene for bygget blitt utsatt flere ganger. Nå ligger prosjektet an til å bli en halv milliard kroner dyrere enn planlagt.

Tidligere i oktober meldte Kultur- og idrettsbygg at de har hevet kontrakten med entreprenøren som skulle bygge biblioteket. Oslos nye byråd er så bekymret for utgiftene, at planene om nytt hovedbibliotek er i ferd med å skrotes, meldte Aftenposten i forrige uke.

Det nye byrådet, bestående av Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne, vil se på saken en gang til opp mot budsjettbehandlingen for 2016, 16. desember.

Dyrt å utsette Hallstein Bjercke mener det nå blir dyrt å stoppe den planlagte byggingen.

- Da vi begynte å få oversikt over overskridelsene, fant man ut at kostnadene ved å avslutte prosjektet var på 600-700 millioner, det uten at man får et bibliotek. Vi har kommet så langt, og det vil være veldig krevende å komme seg ut av den rekken av avtaler som er inngått. Dette vil koste mer i dag enn for ett år siden å avslutte dette. Kostnadene for å rehabilitere dagens hovedbibliotek vil også bli store, sier han.

- Hvorfor klarte ikke dere å sikre en byggestart da du var kulturbyråd?

- Dette har hele tiden vært en komplisert prosess, med vanskelige grunnforhold, og flere vannlekkasjer. Men overskridelsene blir ikke så store som man hadde antatt. Det er et krevende prosjekt, men det er likevel helt realistisk å komme i mål. Biblioteket vil bli helt i verdensklassen om man blir ferdig. Det ville være oppsiktsvekkende om går bort fra disse planene, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) avviser derimot påstandene. Han kaster også ansvaret tilbake til Hallstein Bjercke.

- Det er lett i politikken å være med på ferden og tenke at noen til slutt betaler regningen. Jeg synes derfor avgått kulturbyråd Hallstein Bjercke bør gå stille i dørene. Det er ikke akkurat noe nøkkelklart praktbygg han har etterlatt seg til Oslos innbyggere, men en budsjettsprekk på 500 millioner kroner og flere års forsinkelse, skriver Johansen i en melding til Dagbladet.

- Vi skal gjøre det vi kan for å rydde opp etter Bjercke og det avgåtte byrådet. Vi vil komme tilbake med en sak så raskt vi kan. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentar.

- Gjorde alt vi kunne Hallstein Bjercke svarer igjen på kritikken med at han gjorde alt han kunne for at prosjektet skulle realiseres.

- Jeg fullt klar over overskridelsene skjedde da vi satt i byrådet, og det tar vi fullt ansvar for. Men nettopp derfor la vi inn 380 millioner til dette i budsjettet før vi gikk av. Det gjorde vi for at de skulle komme til et ryddet bord, og fordi vi ville at biblioteket skulle fullføres selv om det ble dyrere enn antatt, sier han.

- At de nå har nappet de pengene ut igjen, er det som forundrer meg. Jeg er ærlig talt bekymret for at de styrer mot en kulturpolitisk skandale.