Byggmester Tømta

Møt den nye sjefen. Samme som den gamle sjefen.

NASJONALT GJENVALG:  Hanne Tømta er teatersjef på Nationaltheatret, og blir teatersjef på Nationaltheatret. Etterfølgere må vente til 2020. Foto: Anders Grønneberg
NASJONALT GJENVALG: Hanne Tømta er teatersjef på Nationaltheatret, og blir teatersjef på Nationaltheatret. Etterfølgere må vente til 2020. Foto: Anders GrønnebergVis mer
Kommentar

I går morges kom en overraskende melding til kulturredaksjonene: Nationaltheatret skulle presentere sin nye teatersjef på en pressekonferanse klokka 11.15. Meldingen var overraskende fordi sittende teatersjef Tømta hadde søkt stillingen og ble regnet som storfavoritt.

Nationaltheatrets styre gikk grundig til verks. De nedsatte et ansettelsesutvalg. De involverte de ansatte. De lyste ut stillingen i hele Skandinavia. Når søknadsfristen gikk ut, tok de en kikk på kandidatene og bestemte seg for å forlenge søknadsfristen, slik at de også kunne sondere interessen blant interessante kandidater. Og når alt var gjort, tenkte de seg raskt og grundig om. Og så fornyet de åremålet til den sittende teatersjefen. Dramaturgien skapte litt spenning om tilsettelsen, men den gamle er nå blitt den nye. Og teatersjef Hanne Tømta blir sittende som sjef til 2019. Da vil hun ha sittet i ti år.

Tømta er hardt arbeidende. Hun er mer populær enn en teatersjef egentlig kan regne med å være på det teatret de sjefer. Hun har nok bommet på et par oppsetninger, men har ellers taklet både den kunstneriske og administrative delen av jobben godt. Da er det naturlig med to perioder når sjefen ønsker det. Samtidig er det en annen god grunn til at Tømta burde bli sittende: Nationaltheatret må i hvert fall pusses opp, mest sannsynlig rehabiliteres og i beste fall til og med få et nybygg i tillegg til det gamle. Planleggingen er i gang, og da er kontinuitet viktig. Nationaltheatret må først lykkes i lobbyarbeidet med å få nok midler fra staten, og så må tempoet holdes oppe: Ombygging eller større rehabilitering vil nødvendigvis bety at teatrets scener må holdes stengt i perioder.

Stengte dører er alltid farlig for et teater. Teaterbesøk er en vanesak. Det tok for eksempel sin tid før publikum ble vunnet tilbake etter brannen på Nationaltheatret på 80-tallet. Midt oppe i slike utfordringer bør man ikke skifte teatersjef, men det blir en utfordring å skulle få alt ferdig innen 2019.

Tømta varsler ellers to satsingsområder framover: Nationaltheatret skal arbeide mer og bedre med å markere seg internasjonalt, og teatret vil satse mer på teater for barn og ungdom. Det siste sier jo alle teatersjefer, men særlig teater for ungdom er lettere å snakke om enn å få til. Dersom teatret må stenge en periode, kan man jo prøve å lykkes med det på mer uortodokse spillesteder.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.