GRØNT BINDELEDD: Regjeringsparken vil gå fra Akersgata og nesten helt ned til Torggata. Foto: SLA (illustr.)/Statsbygg
GRØNT BINDELEDD: Regjeringsparken vil gå fra Akersgata og nesten helt ned til Torggata. Foto: SLA (illustr.)/StatsbyggVis mer

Bygningene er tilpasset statsapparatet, men gata er vår

Det nye regjeringskvartalet fortjener ros for sin åpne form.

Kommentar

Da statsråd Jan Tore Sanner fredag formiddag presenterte forslaget til reguleringsplan for det nye regjeringskvartalet, hadde en godbit allerede sneket seg ut, med god hjelp fra Erna Solberg. Høyblokka skal bli høyere, kunne vi lese et par dager i forveien, og statsministeren skal sitte på toppen. Det vil skje i 2025, pluss-minus et par år. Erna var beskjeden nok til å tilføye at det ikke nødvendigvis ville bli henne.

De fleste av oss blåser likevel en lang marsj i hvordan verden ser ut fra toppen av høyblokka. Vi er fotfolket. Vi befinner oss på gateplan, enten vi er Oslo-boere eller turister fra fjern og nær. Vi har andre behov enn regjeringsapparatet. Vi krever at gatene skal være trivelige og at byen skal henge sammen. Hvis det nye regjeringskvartalet hadde lukket seg inne bak høye gjerder, ville vi protestert. Naturligvis er sikkerhetskravene høye, men har man den rette innstillingen, unngår man å lage en festning. Kort sagt: Bygningene er tilpasset statsapparatet, men gata er vår.

Tidligere i prosessen har jeg fryktet det verste. Både statsråd Sanner og hans gode hjelpere i Statsbygg trakk sikkerhetskortet hver gang de fikk kritikk. Alle de tusener av departementsansatte skulle sitte innenfor et sikkert område som ikke kan nås med terrorvåpen. Inntrykket vi satt igjen med, var at en saksbehandler i fiskeridepartementet er mer utsatt for fare enn de ansatte på landets NAV-kontor. Byens utseende fikk komme i andre rekke.

Forslaget til reguleringsplan har fått pepper fra ulike hold. Mange ønsker fortsatt å bevare Y-blokka, mens arkitektene synes planen er altfor detaljert og gir lite spillerom for kreativitet og gode arkitektoniske løsninger. Dette må debatteres, men foreløpig vil jeg gi Statsbygg ros for ikke å la paranoiaen ta overhånd.

Et hovedgrep i planen er at gående og syklende skal kunne bevege seg mest mulig fritt på kryss og tvers. De nye byggene blir del av kvartalsstrukturen og unngår derved å ødelegge byveven. En hovedsykkelvei vil bli lagt på sørsida, mellom Finansdepartementet og Høyesteretts plass. Lenger oppe blir det fri adgang gjennom Høyblokka, noe som symbolsk sett er viktigere enn at man føyer til noen etasjer på toppen.

Begge disse gjennomfartsårene binder sammen øst og vest i sentrum bedre enn før terroraksjonen, men det viktigste bindeleddet er Regjeringsparken, et stort grøntområde som vil gå fra Akersgata og nesten helt ned til Torggata.

Jeg gleder meg til å se den arkitektoniske utformingen av regjeringskvartalet, men våger meg på en spådom: For oss fotfolket vil denne avlange parken være det som bringer mest glede. Så gjelder det bare å fylle Deichman-bygget med noe attraktivt.