Bykampen om Bob

I lokalpressen pågår det nå et oppgjør, etter velkjent oppskrift, mellom de to provinsbyene.

Hvor var Bob Dylan best - i Trondheim eller Bergen?

I lokalpressen pågår det nå et oppgjør, etter velkjent oppskrift, mellom de to provinsbyene. Dylan-konserten - helst omtalt som folkefesten - brukes som bekreftelse på egen fortreffelighet. Det forundrer derfor ikke om den beste konserten blir i kveld - i Langesund.

  • Det minste og mest provinsielle bladet, Bergensavisen (BA), tar høyest sats: «Etter en middelmådig konsert i Trondheim, tok Bob Dylan en knusende revansje i Bergen,» heter det på en førsteside som er pyntet med de forventede fem prikker på terningen.

Avisas reporter har vært i Trondheim, og der ble han selvsagt skuffet. Dylan viser «glimt av storhet», men er «ujevn», får leserne vite: «13000 sindige (vår uthevelse) trøndere klarte heller ikke å gi den gamle storheten den entusiasmen han tydeligvis trenger for å gnistre på scenen,» klager BAs utsendte.

Vel hjemme mellom fjellene, får han en bedre konsertopplevelse - og det er byen og bergensernes skyld: «Det meste klaffet i Nygårdsparken! Været var flott, temperaturen behagelig, et stort sett entusiastisk publikum - og en artist og hans band som helt tydelig koste seg på scenen.»

  • Den større avisa Bergens Tidende velger også en lokalpatriotisk vinkel og omtaler arrangementet som «folkefesten få vil glemme». Avisa mener også å vite at Dylan selv klart foretrekker Bergen!

- Det var noe med stemningen her i denne byen. Noe med lynnet. Bob har også bemerket det. Han var rørt over mottakelsen, skal en anonym sikkerhetsvakt ha uttalt til avisas medarbeider:

«Og vi trodde han umiddelbart. For det var en opplevelse i Nygårdsparken i går kveld. Det var fest fra første øyeblikk, og det varte og det varte og det varte, til det tok helt av mot slutten. Dylan-festen i Nygårdsparken går inn i bergenshistorien som noe virkelig minneverdig!»

  • For Adresseavisen vekker Bob Dylan-konserten minner om byens moderne storhetstid, da man feiret tusenårsjubileum: «Det var en perfekt sommersøndag i juni. Det var en liten flik av sommeren 1997 om igjen. Rett og slett (...) Det er ingen tvil om at Dylankonserten var en folkefest.»

I en slik sak er det vanskelig å finne upartiske observatører, men her er i hvert fall en nøytral stemme:

«Svakt i dag, trønderne var heldige,» rapporterte en av norsk presses mange Dylan-eksperter, Dagbladets Tromsø-korrespondent Skjalg Fjellheim, pr. SMS fra Bergen tirsdag kveld.