Bylarm - bare for menn?

Musikkbransjen er en av det norske samfunnets store mannsbastioner. På kommende helgs prestisjetunge Bylarm-seminar i Trondheim ser det ekstra ille ut. Blant de aktive deltakerne er det en latterlig lav kvinnedeltakelse på i overkant av 10 prosent.

  • Hele musikkbransjen reiser til Trondheim i helga. Til sammen er det 93 navn (enkelte deltakere går igjen to ganger) som står oppført på Bylarms offisielle program over foredragsholdere, paneldeltakere og ordstyrere. Av disse er det bare 10 kvinner. Er det mulig? Ikke engang Frp ville våget gå i regjering med en slik kvinneprosent!
  • Men her snakker vi altså om den norske musikkbransjen, en lukket sfære der det fortsatt er slik at mannfolka styrer pengesekkene og alle de tunge jobbene mens kvinner henvises til langt mindre prestisjefylte jobber på sentralbord og i promotion-avdelinger.
  • Rock'n'roll har i likhet med fotball tradisjonelt sett vært en typisk gutteting. Derfor er det ikke rart at selskapene som selger og distribuerer musikk til folk, fra gammelt av også har vært preget av menn. Men nå snakker vi 1998, og kvinner spiller likeverdige sentrale roller overalt i det moderne vestlige samfunnet. Også i musikkbransjen.
  • U2s management, Principle, styres i all hovedsak av kvinner, en av verdens mest framgangsrike platedirektører heter Madonna og kvinnelige artister har et sterkere grep om publikum enn noensinne. Årets Grammy-nominasjoner er for eksempel totalt dominert av kvinnelige artister og låtskrivere.
  • På artistsiden har vi nok kommet relativt langt også her hjemme, men da er det verre på den andre siden av skrivebordet. Her mangler man totalt holdninger og tanker om viktigheten av å rekruttere kvinner til ledende stillinger.
  • Kikker man på Bylarm-programmet går tankene i retning av en eller annen annen lukket mannslosje. Ekstra pussig blir dette når vi vet at Norges første kvinnelige platedirektør, Elly Joys i BMG, er en av de sentrale initiativtakerne bak Bylarm. Hun trives kanskje med å være ensom kvinne på toppen, ikke vet vi, men på et Bylarm-seminar som ellers ser så lovende ut burde MANN ha klart bedre.