Bylarm forbannet på Moslet

Dropper P3, inngår samarbeid med Kanal 24.

(Dagbladet.no): Siden starten i 1998 har P3 og Bylarm hatt et tett samarbeid. Kanalen har vært inne på sponsorsiden, i tillegg til at de har hatt mange sendinger fra arrangementet.

Men nå er det slutt. Bylarm har i stedet inngått en treårsavtale med Kanal 24.

- Det er et ideologisk skille mellom P3 og Bylarm. Vi trekker i ulike retninger, sier prosjektleder Erlend Mogård-Larsen til Dagbladet.no.

Entusiasmen borte

Bylarm-sjefen oppgir flere grunner til det dramatiske bruddet. Blant annet er Bylarm forbannet på det de mener er en økende kommersialisering av statskanalen.

- Når de på død og liv vil ha et større lyttersegment, fører det til at de smalere musikkformene dyttes ut til programmer på kveldstid da det er langt færre lyttere.

Da Bylarm startet opp i 1998 var det en veldig viktig tid i norsk musikkliv, mener Mogård-Larsen. Platebransjen gjennomgikk et generasjonsskifte og mange nye artister fikk sine gjennombrudd.

Energien som P3 og Bylarm bidro med var viktig i denne sammenhengen.

FÅR MER KJEFT: Men Håkon Moslet mener P3 gjør langt mer for norsk musikk enn Kanal 24. FOTO: TORE BERGSAKER
FÅR MER KJEFT: Men Håkon Moslet mener P3 gjør langt mer for norsk musikk enn Kanal 24. FOTO: TORE BERGSAKER Vis mer

- Nå opplever vi at velviljen og entusiasmen er borte, og P3 har mange andre prosjekter de involverer seg i.

- Det er lettere å inngå forpliktende avtaler med en kommersiell kanal enn en leke-kommersiell kanal. Kanal 24 er i en utfordrerposisjon. Avtalen vi har fått til med dem åpner for at vi kan gi folk masse nytt talent, sier Mogård-Larsen.

- Sprøyt

P3s musikksjef Håkon Moslet ble informert om Bylarms beslutning i morges.

- Vi har hatt et langt og godt samarbeid med Bylarm. Jeg mener også at vi har vært viktige for dem, ikke minst i oppstarten, og skulle ønske oss at det samarbeidet kunne fortsette. Samtidig må vi respektere at de velger en annen samarbeidspartner, sier han til Dagbladet.no.

Han synes avtalen mellom Kanal 24 og Bylarm er interessant.

- Det er nytt at de kommersielle radiostasjonene også tar ansvaret for ny, norsk musikk, og vi er positive til at det skjer. Vi er involvert i mange andre ting, og kommer til å jobbe for norsk musikk på andre områder.

Samtidig tar ikke Moslet Mogård-Larsens kritikk om at P3 svikter norsk musikk særlig seriøst.

- Hvis de mener det er det jo morsomt at de går til Kanal 24, som spiller mye mindre ny, norsk musikk enn oss. Det er det reineste sprøyt, mener Moslet.

Kanal 24-sjef Jan Erik Pedersen opplyser om enormt med positive tilbakemeldinger fra ansatte i kanalen etter at avtalen ble kjent.

- Norsk musikk er utrolig viktig for oss. Vi er mindre formattert enn de andre kommersielle kanalene. I tillegg til å spille musikk vi vet folk liker, ønsker vi å gi folk musikk de ikke visste at de likte, forteller han.

Udugelig bransje

Erlend Mogård Larsen mener neste års Bylarm i Tromsø blir det viktigste noensinne. På bransjenettstedet Ballade har han tidligere tatt et oppgjør med det han kaller norsk platebransjes udugelighet.

- Det blir på mange måter et leve eller dø for Bylarm. Vi legger ned så mye energi på arrangementet, men hvis norsk bransje ikke er interessert, står det veldig dårlig til i norsk musikkliv. Da kan vi like gjerne legge ned.

Bylarm ønsker at norsk bransje jobber mer mot utlandet. På festivalen har bransjen mulighet til å knytte kontakter, men denne bruker de altfor dårlig, ifølge Mogård Larsen.

- Det finnes mange spennende norske artister. De burde kreve at vi også har en profesjonell bransje, mener han.

Les også:

BRYTER SAMARBEIDET: Bylarm og prosjektleder Erlend Mogård-Larsen.