Bylarm halverer antallet band

Ledelsen i Bylarm vil ha en mer elitistisk profil.

Det blir vanskeligere for mindre norske band å komme med på neste års Bylarm i Tromsø.

Antallet demoband - band som blir tatt med på bakgrunn av innsendte demoer - kuttes fra rundt 50 i år til 30 neste år. I Bergen for to år siden var det med 60 demoband.

Antallet konserter reduseres fra 220 til maks 150.

-  Vi vil at det skal være et nåløye å komme med. Dette er en litt elitistisk satsing, sier festivalsjef Runar Eggesvik.

Kuttet begrunnes ikke med at kvaliteten på norske band har blitt dårligere.

I stedet ønsker Eggesvik og Bylarm-ledelsen et større fokus på de bandene som faktisk blir invitert.

Nye utfordringer


Dagbladet har lenge vært kritisk til antall demoband på Bylarm. Avisas musikkjournalister har etterlyst en Bylarm-ledelse som tør å foreta en tøffere utvelgelse og en mer vågal redigering. -  Når de nå halverer artistdeltakelsen blir det lettere å få ett helhetsinntrykk av arrangementet, og dermed også enklere å skille gull fra gråstein. Det er også en fordel for de artistene som får lov til å delta, hvert band må nødvendigvis få større oppmerksomhet både fra bransje og media, sier Dagbladets musikkansvarlig Sigrid Hvidsten.

Eggesvik mener videre at festivalens fokus må justeres i forhold til at musikkbransjen har endret seg. Da Bylarm startet i 1998 var mye av begrunnelsen for arrangementet å gjøre norsk presse og bransje oppmerksom på lovende band og artister.

Det er ikke lenger den største utfordringen.

 BRUKER SKJÆREKNIVEN:  Bylarm-sjef Runar Eggesvik gjør drastiske endringer med programmet til neste år. Foto: Daniel Sannum Lauten
BRUKER SKJÆREKNIVEN: Bylarm-sjef Runar Eggesvik gjør drastiske endringer med programmet til neste år. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

-  Det viktigste for norske band er ikke å gjøre seg kjent i Norge, der det ikke er plass til alle. Vi vil være en tilrettelegger for at de skal komme seg ut. Flere norske band og artister har hatt mot til å komme seg utenlands, men har bransjen motet som skal til?

Eggesvik er ikke redd for at kuttet skal gå ut over sjangerbredden.

-  Nei, vi vil tvert imot være mer bevisst på å ha flere sjangere representert. Alt fra rock og jazz til metal og hip hop. Vi har blant annet inngått et samarbeid med Kingsize for å finne de nye stemmene i norsk hip hop, for det er det virkelig behov for.

Forberedt på kritikk


Bylarm-sjefen er forberedt på kritikk fordi færre små band får vise seg fram, men håper eventuelle innvendinger mot tiltaket er fokuserte.

-  I år stiller vi oss til hogg, sier han.

Fristen for å sende inn demo er 30. september, og foreløpig har det kommet inn 200 bidrag. I fjor kom det inn mellom 900 og 1000 demoer.

Det er en jury sammensatt av lokale representanter og Bylarm-ledelsen, som foretar utvelgelsen.