Bylarm-sjefen slakter Quart

Vil selv ha knutepunktstatus.

(Dagbladet.no): Bylarm har nå bestemt seg for å søke om knutepunktstatus, som kulturminister Trond Giske har varslet at han vil dele ut til en norsk rockefestival i løpet av 2007.

I sommer trodde de fleste at Quart var den heteste kandidaten, men det var før Toffen gikk over til Hove. Erlend Mogård-Larsen - sjef for Bylarm - mener nå at festivalen i Kristiansand vil være et særdeles dårlig valg.

- Årets Quartprogram, med Stjerten og sikkert en stor internasjonal avdanket artist på toppen av plakaten, sier litt om hvilken retning denne festivalen er i ferd med å gå. Skal man gi Quart knutepunktstatus, kan man spørre seg om en konsert med U2 på Valle Hovin burde få det samme. Og svaret på det bør være nei, sier Mogård-Larsen til Aftenposten.

- Best egnet

Bylarm konkurrerer med Quartfestivalen, Øyafestivalen og Norwegian Wood, som var tidligere ute med sine søknader. Giske har avvist at Hove er aktuell, fordi den er så ny.

Mogård-Larsen mener de selv er den klart beste kandidaten:

- Bylarm er den eneste festivalen i Norge i dag som er i stand til å få en hel by til å gå og se på ukjente artister. Vi fokuserer på morgendagens stjerner, istedenfor gårsdagens myter og legender.

Han mener heller ikke at det er en ulempe for Bylarm at de også er et bransjetreff, i tillegg til en publikumsfestival.

QUART-KRITISKE: Kampen om knutepunktstatus er i gang, og Bylarm mener de selv er bedre enn sine konkurrenter - og særlig Quart. Her fra plateaktuelle Skambankts Bylarm-konsert i 2005. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
QUART-KRITISKE: Kampen om knutepunktstatus er i gang, og Bylarm mener de selv er bedre enn sine konkurrenter - og særlig Quart. Her fra plateaktuelle Skambankts Bylarm-konsert i 2005. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer

- Tvert imot. At femti prosent av programmet vårt består av seminarer og debatter, viser bare at vi er den kunnskapsbasen som Kulturdepartementet ønsker at en knutepunktfestival skal være, sier han.

Bylarm har tidligere varslet at de vurderer å flytte utenlands til neste år. Om dette rimer med en søknad om knutepunktstatus, sier Mogård-Larsen ingenting om.

Følger med på Quart

I oktober sa Trond Giske at han ville at festivalene skulle kjempe om knutepunkt-millionene.

Han avviste samtidig at Quart er uaktuelle, nå som Toffen har forsvunnet.

- Nei, Quart ble ikke tatt igjen i innspurten. Men det er ganske spennende hva som skjer på bookingen på Quart nå til våren, fordi dette er en del av kriteriet for å få støtten. Det er jo mennesker som har nettverk, og spørsmålet er i hvor stor grad Quart klarer å gjøre kunnskapen og kompetansen uavhengig av én person, sa Giske til Dagbladet.

Han tegnet samtidig opp følgende kriterier for en norsk knutepunktfestival:

- Den skal være den fremste på din sjanger i Norge, vise at den kan skaffe de største bandene og være i front på nye ting som skjer. Den skal ha et svært internasjonalt nettverk, være en ressursbase for andre festivaler og ha en solid økonomi.

Quart har varslet slippet av sin første internasjonale artist i morgen.

INGEN KONKURRENTER: Erlend Mogård-Larsen mener de i realiteten ikke har noen konkurrenter til sin knutepunktsøknad.