- Bylarm ville dødd uten overskudd i år

Derfor blir det Oslo neste år også.

(Dagbladet.no): Bylarm blir i Oslo, trolig i minimum i tre år framover. Musikkbransjetreffet som inntil i fjor har turnert mellom landets største byer utenom Oslo, og som Bylarm-ledelsen tidligere har forsikret at aldri skulle til hovedstaden, kan nå være landet der for godt.

- Du kan aldri stole på det vi sier. Heldigvis. Bransjen forandrer seg, verden forandrer seg og Bylarm må også forandre seg. Ellers blir vi en grå mus, sa Bylarm-leder Erlend Mogård-Larsen på en pressekonferanse i dag, da han ble konfrontert med det gamle løftet om at arrangementet aldri skulle til Oslo.

Overskudd

Etter å ha dratt med seg betydelige underskudd fra Stavanger i 2005 og Tromsø i 2006, var Bylarm teknisk konkurs. I år ble bransjettreffet arrangert i Oslo, og Mogård-Larsen kunne presentere atskillig hyggeligere tall:

- Vi ender trolig med et overskudd på 1 til 1,5 millioner i år. Antallet delegater var opp med 35 prosent, og det var tett, fin stemning. Det legger noen føringer for hvordan vi tenker videre. Det har vært tungt å arrangere Bylarm, og å skulle begynne helt på scratch i en ny by hvert år. Hadde vi ikke kommet ut i pluss i år, ville Bylarm dødd. Nå har vi muligheten til å videreutvikle arrangementet, også i nordisk og internasjonal sammenheng, sa Mogård-Larsen.

Bylarm og Oslo Kommune har inngått avtale om at det skal arrangeres i Oslo også neste år, med intensjon om minst to år til. På pressekonferansen i dag sa byråd Erling Lae at Bylarm vil bidra til å gjøre Oslo til «Nordens og kanskje Nord-Europas ledende musikkby», mens kulturbyråd Torger Ødegaard lovet fortsatt økonomisk støtte:

- Jeg har gått langt i å signalisere at vi vil videreføre støtten fra i år på 1,8 millioner kroner, sa kulturbyråden, som neppe vinner nye venner i de tidligere Bylarm-byene med denne uttalelsen:

- Det er bra for Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø at Bylarm nå skal arrangeres i Oslo. Det blir et bedre arrangement til glede for norsk musikkliv. Og alle har jo en bit av Oslo.

OSLOLARM: Lukestar var blant bandene som fylte Bylarm-scenene i Oslo i år. Nå er bransjetreffet trolig kommet til hovedstaden for å bli. Foto: EIRIK H. URKE
OSLOLARM: Lukestar var blant bandene som fylte Bylarm-scenene i Oslo i år. Nå er bransjetreffet trolig kommet til hovedstaden for å bli. Foto: EIRIK H. URKE Vis mer

- Må tjene penger

Ødegaard får imidlertid støtte av avtroppende styreleder Bendik Hofseth, som tidligere har uttalt til Dagbladet.no at hele hensikten med Bylarm er å spre kompetanse på flere byer. Det hevder han fortsatt at Bylarm skal gjøre:

- Vi har lagt inn en forutsetning om at det fortsatt skal arbeides regionalt. Det skal være lokale arrangementer for å få fram de beste bandene, og vi skal ha egne scener for det i Oslo, med fokus på Fredrikstad ett år, for eksempel. Meningen er at Bylarm kan virke tilbake på de lokale musikalske miljøene, sier Hofseth til Dagbladet.no.

Men han legger ikke skjul på at det først og fremst er økonomiske årsaker til at Bylarm nå blir i Oslo:

- Det må sees i sammenheng med Giskes famøse tildeling av knutepunktstatus til Øya-festivalen. Den kunne vi vanskelig lese som et signal om noe annet enn av vi må tjene penger for å få kulturpolitisk backing, ettersom vi tilfredstiller alle de andre kravene til knutepunktstatus. Det andre er at vi har fått et fantastisk tilbud fra Oslo Kommune, som gjør det mulig å videreutvikle organisasjonen slik at vi ikke blir så avhengige av to-tre nøkkelpersoner, sier Hofseth.

-  Bylarm ville dødd uten overskudd i år