Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bylarmen og vreden

En typisk norsk musikkdebatt. Sven Ove Bakke kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Bylarm-sjefen slakter Quart

MUSIKK-NORGE får ikke nok av lokaliseringsdebatter. Nå kaster platebransjetreffet Bylarm seg inn i ikke mindre enn to stykker samtidig. Framferden låner friskt fra retorikken vi opplevde under den noe masete rockmuseumsdebatten sommeren 2005, der tilsynelatende svake grupper setter seg opp mot hverandre og slår vilt rundt seg med en bløt agurk.


I TILLEGG TIL
å tenke høyt rundt egen framtidig lokalisering (fast by? Oslo neste år? Sverige?) ønsker Bylarm å bli vurdert som knutepunktfestival. Det innebærer litt gull og noen mål grønn skog i form av cirka 1,5 millioner statsbudsjettkroner, og posisjon på linje med blant andre Molde Jazz og Festspillene i Bergen.

Bylarm ønsker ikke bare knutepunktstatus, i et utspill i Aftenposten nylig hevder Bylarm-sjef Erlend Mogård-Larsen ubeskjedent at de er den eneste verdige kandidaten. Enten har de pådratt seg et ekstra oppblåst selvbilde i sitt tiende år, eller så er det bare en oppmerksomhetssøkende spissformulering i oppkjøringen til årets Bylarm, som finner sted i Trondheim neste uke.

I god norsk musikkbransjetradisjon snakker partene gjerne forbi hverandre. I går rykket Norwegian Wood ut for å understreke at de selv aldri har vurdert å søke knutepunktstatus fordi de vet de ikke oppfyller kravene. Øyafestivalen på sin side nedsabler Bylarm som en ren bransjefestival uten nevneverdig publikumstekke. Og nede i Kristiansand sitter Quartfestivalen og spør pent om ikke alle kan være venner. De er nok smertelig klar over at Toffen Gunnufsens nye Hovefestival forringer deres egne sjanser til å oppnå den gjeve knutepunktstatusen. Hove holder på sin side klokelig kjeft, i kraft av å være festivalnykommer. Etter et par år på beina, kan de være en aktuell kandidat.


BYLARM MÅ TA NOEN
kraftige profilvalg for festivaldelen av sin virksomhet for å være verdig knutepunktstatus. De må bli mer publikumsvennlige i form og innhold, parallelt med at de ikke må svekke sin tradisjon og posisjon som talentfesjå og vinterblot for norsk platebransje. Disse to hensynene gjør dem utsatt for forskrevelser og akutte voksesmerter - helseplager som tilsier at de ennå ikke er modne for knutepunktstatus. Per i dag er derfor Øyafestivalen det beste og bredeste alternativet.

GIKK HARDT UT:  I et utspill i Aftenposten nylig hevdet Bylarm-sjef Erlend Mogård-Larsen ubeskjedent at de er den eneste verdige kandidaten til knutepunktstatus. Har de pådratt seg et ekstra oppblåst selvbilde? Foto: NINA HANSEN
GIKK HARDT UT: I et utspill i Aftenposten nylig hevdet Bylarm-sjef Erlend Mogård-Larsen ubeskjedent at de er den eneste verdige kandidaten til knutepunktstatus. Har de pådratt seg et ekstra oppblåst selvbilde? Foto: NINA HANSEN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!