Bylarms mange dobbeltroller

Interesser på kryss og tvers i norsk musikkliv. Et problem?

• Klikk her for å se Bylarm-kartet i full størrelse

(Dagbladet.no): I løpet av de siste ti årene har Bylarm utviklet seg til å bli en ekstremt viktig arena for norske band og artister, en møteplass der de kan vise seg fram for en samlet musikkbransje.

Musikkmiljøet i Norge er lite, og mange aktører har bindinger til hverandre. I Bylarm-administrasjonen sitter flere sentrale bransjeaktører med økonomiske interesser i band som skal spille under bransjetreffet. Styret i stiftelsen består også av personer med ulike interesser i norsk musikkliv.

- Norge er et lite land. Jeg blir mer skeptisk til dem som sier de ikke er inhabile i visse saker, sier styreleder Bendik Hofseth til Dagbladet.no.

Fikk kritikk

Stiftelsen Bylarm har engasjert management- og booking-byrået Bureau Storm til å ta seg av den daglige driften. Bureau Storm har blant annet festivalaktuelle 120 Days, BigBang og Heroes & Zeros i stallen. Bylarms daglige leder Erlend Mogård-Larsen er også medeier i Bureau Storm. I fjor fikk han kritikk for å ha booket duoen Adjagas, som han også er manager for, til et arrangement for de internasjonale delegatene.

Mogård-Larsen hevder imidlertid at han ikke gir fordeler til band tilknyttet Bureau Storm.

- Nei, det er faktisk mer en hemsko, enn et fortrinn for artistene jeg jobber med. Band som er tilknyttet Bureau Storm må godkjennes av styret, forteller Mogård-Larsen.

DOBELTROLLER: Flere Bylarm-aktører har økonomiske interesser i artister som skal spille på årets Bylarm. Øverst fra venstre: Styreleder Bendik Hofseth, festivalsjef Runar Eggesvik, daglig leder Erlend Mogård-Larsen, 120 Days, Susanne Sundfør, Øystein Ronander. Nederst fra venstre: BigBang, seminaransvarlig Marit Karlsen, Sondre Lerche, Gisle Stokland, Henning Krane, Øyvind Skarsbø i The Cheaters.
DOBELTROLLER: Flere Bylarm-aktører har økonomiske interesser i artister som skal spille på årets Bylarm. Øverst fra venstre: Styreleder Bendik Hofseth, festivalsjef Runar Eggesvik, daglig leder Erlend Mogård-Larsen, 120 Days, Susanne Sundfør, Øystein Ronander. Nederst fra venstre: BigBang, seminaransvarlig Marit Karlsen, Sondre Lerche, Gisle Stokland, Henning Krane, Øyvind Skarsbø i The Cheaters. Vis mer

Også flere medlemmer av styret jobber med Bylarm-aktuelle band til daglig. Styremedlem Nina Lauritzen er eier og daglig leder av Head of Promotion, og jobber med Susanne Sundfør og Alexandra Quartet.

Bjørn Rogstad er nyslått leder av plateselskapet EMI, med Sondre Lerche og Pleasure i stallen. Han er også frontfigur for platebransjens «Piracy Kills Music»-kampanje, som har valgt Bylarm som oppstartstidspunkt.

Egne artister på programmet

Marit Karlsen er programansvarlig i Bylarm. Hennes Trust Me Records ga i fjor ut Adjagas\' selvtitulerte debutplate. I år representerer hun Rockettothesky og Monomen - begge spiller på Bylarm for andre året på rad.

- Jeg drar ingen fordeler av at jeg er seminaransvarlig, kanskje snarere tvert imot fordi jeg ikke føler at jeg kan presse på på vegne av mine artister. Det har jeg heller ikke gjort, men jeg har sendt mailer på vanlig måte til de som driver med booking, sier hun.

Karlsen har ansvaret for en seminardel der ett seminar dreier seg om innkjøpsordningen, et annet om norsk musikkeksport og ett der Fono-leder Larry Bringsfjord sitter i panelet. Karlsen er selv styremedlem i Fono og Music Export Norway, og er med i utvalget som vurderer hvilke verk som blir kjøpt inn av innkjøpsordningen.

I tillegg arrangeres det en Q&A med Rockettothesky.

- Jeg har ingen økonomisk gevinst av å drive disse seminarene, som bare er åpne for delegater. Når det gjelder Rockettothesky-arrangementet ønsket jeg egentlig ikke dette. Det var administrasjonen som ønsket å ha med henne, og styret som godkjente det.

Bylarms mange dobbeltroller

Manager for Bylarm-band

Pressetalsmann Behnam Farazollahi er manager for The Cheaters, som spiller på Bylarm for andre året på rad.

Han har ingen bookingmyndighet på Bylarm, og føler derfor ikke at det er noe problem med dobbeltroller.

- Bylarm pusher aldri noen artister, vi legger bare til rette for at andre skal gjøre det. Vi sender aldri ut mailer der vi ber folk om å sjekke ut den og den artisten framfor en annen. Jeg mener vi generelt er ganske flinke på å huske på hvilken hatt vi har på oss, mener han.

Booker musikkfestivalene

Bylarm-bandene skal ikke bare promotere seg for bransje og media, det er også viktig å få vist seg fram for de ulike musikkfestivalene. Flere av aktørene i Bureau Storm har eierandeler og administrative roller i Storås og Slottsfjell-festivalen.

Øystein Ronander i Bureau Storm og Bylarm-administrasjonen forteller at Bylarm har strenge regler for forholdet mellom artist, management og administrasjon.

- Styret må godkjenne alt vi har av interesser, og det er ikke lov til å signere Bylarm-band før etter at festivalen har begynt. Vi er veldig bevisste på dobbbeltroller, selv om man kan ha det, betyr ikke at man utnytter det.

Ronander er selv manager for BigBang, som skal spille på lørdag.

- Det er en ting at vi ikke skal være inhabile, men det hadde vært litt rart om vi skulle ekskludere band bare fordi vi jobber med dem, sier han.

Kjæresten spiller

Festivalansvarlig Runar Eggesvik har nettopp sagt opp sin gamle jobb som aktivitetsleder på utestedet Mono i Oslo, og er også på vei inn i en stilling hos Bureau Storm.

- Alle spørsmål om habilitet er Bylarm 100 prosent klar over, og jeg mener vi er flinke til å unngå dobbeltroller, sier Eggesvik.

Eggesvik er også åpen om sitt kjæresteforhold til Ingrid Olava, som skal spille under Bylarm.

- Det er jo veldig trist om det skal ødelegge for hennes opptreden på Bylarm at hun er kjæresten min. Jeg ble satt på gangen da det ble besluttet å booke henne. Du kan jo også få med at jeg heller ikke bestemte at hennes to konserter ble satt opp på ganske dårlige spilletidspunkter, sier han muntert.

SE HELE KARTET: <a href=http://www.dagbladet.no/download/bylarmkart.jpg>Klikk her for å se kartet i full størrelse.</a>