Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Byplan redder sjøbyen Oslo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig kom det store byplangrepet i Oslo: Hovedstadens sjøside og havn skal bli en bydel for mennesker, i stedet for containere.

13. januar ble en historisk dag for Oslo. Da kom Plan- og bygningsetatens forslag om å fjerne store deler av havnevirksomheten fra byen for at mennesker skal flytte inn i ca. 12000 boliger. Og klarer byutviklingsbyråd Olaf Stene (H) å få med seg Oslos politikere på denne storslåtte planen, kan han få en plass på linje med Christian IV i hovedstadens historie.

«Her skal byen ligge,» sa kongen og pekte. Olaf Stene: Det er ingen skam å herme.

Det var jubel blant forkjemperne for en skikkelig utnyttelse av Oslos sjøside da nyheten fra Plan- og bygningsetaten ble presentert i går.

  • «Det er nesten så jeg begynner å grine,» sa lederen i Oslo Byes Vel, Jan Sigurd Østberg. «Et kjempebyks i riktig retning. Dette er stort, en nasjonal begivenhet. Endelig skal Norges hovedstad kunne vise seg fram, uten skam.»
  • Selv om tida var i ferd med å løpe fra sjøbyen Oslo, kom Plan- og bygningsetatens storslagne utspill i rett tid. Bystyret vil i slutten av februar ta stilling til den såkalte «Filipstad light»-utbyggingen, kompromisset man kom fram til etter at Thorbjørn Berntsen i 1994 sa nei til en 150 meters utfylling av fjorden.
  • For ikke bare betyr planmyndighetenes forslag en gjenvinning av sjøbyen, skatten fra beboerne i framtidas boliger vil gi bykassa en betydelig inntekt. Millioner de kunne ha mistet når Bærum i framtida vil håve inn Oslo-folk til å bo på Fornebu. Og endelig: en utbygging av havna til menneskeby redder Marka fra boligbygging.

Oslo Byes Vel sto i 1983 for konkurransen «Byen og fjorden - år 2000». Et forsøk på å rehabilitere sjøsiden, der det en gang bodde mennesker helt ned til sjøkanten. I de femten årene som er gått, har krangelen om bydelen vært aggressiv og støyende. Hovedmotstander mot en vennligere by har vært «kongen på haugen» - Havnevesenet som etter manges mening har hatt mer makt enn det som anstendig er. Ikke underlig at havnedirektøren var betuttet i går, da Plan- og bygningsetatens direktør Jostein Drevdal overrakte planen til byråd Stene. Uten at Hanssen var orientert. Alt ifølge Aftenposten.

Det synes opplagt at politikerne avvise denne midlertidlige løsningen som vil koste flere hundre millioner kroner. Nå er det tid for de store grep og for at politikerne tar ansvar.

Alt dette i en pakke! For godt til å være sant? Svaret har Oslos politikere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!