Byr opp til homodans

Om fem år håper Jo Nesbø at han spiller på Egertorget ved siden av en homofil, samboende offiser fra Frelsesarmeen.

Jo Nesbø er kanskje den artisten i Norge som har vært tydeligst i støtten til Frelsesarmeens hjelpearbeid- også gjennom de siste ukenes debatt om armeens syn på homofile, etter at det ble kjent at en homofil, samboende frelsesarmeoffiser ble degradert og fratatt uniformen.

-  La det for all del være klart at jeg synes Frelsesarmeens homosyn er forkastelig, sier Jo Nesbø til Dagbladet.

-  Men det som er fint oppe i det hele, er at man ikke lenger kan mistenkes for å stille opp som julemusikant bare for å forbedre imaget, legger han til med et skjevt smil.

Et av Dagbladets 11 faste spørsmål til julemusikantene som spiller for Frelsesarmeen på Egertorget, er hva de gjør om fem år. Jo Nesbø, som spilte sammen med bandet sitt Di derre i går, er krystallklar i sitt svar:

-  Da står jeg her og spiller for Frelsesarmeen, med en frelsesarmeeoffiser som lever i homofilt samboerskap.

-  Du tror presset vil føre fram?

-  Inntil for fire år siden var det en tvangsordning som sa at de offiserene i Frelsesarmeen som ønsket å gifte seg, måtte gifte seg med en annen offiser i armeen. De fleste kristne tilpasser sin bibeltolkning etter dagens rådende samfunnsforhold - men Frelsesarmeen har vært utilbørlig treige, legger han til.

Leste kontonummer

LESTE OPP KONTONUMMER: Di derre spilte for Frelsesarmeen på Egertorget i går kveld. Fra scenen leste Jo Nesbø opp kontonummeret til Frelsesarmeens kafé for rusmisbrukere i Urtegata i Oslo, slik at de blant publikum som ikke ønsket å støtte Frelsesarmeen, kunne gi penger direkte til arbeidet de utfører for fattige i Oslo. Foto: Kristin Svorte
LESTE OPP KONTONUMMER: Di derre spilte for Frelsesarmeen på Egertorget i går kveld. Fra scenen leste Jo Nesbø opp kontonummeret til Frelsesarmeens kafé for rusmisbrukere i Urtegata i Oslo, slik at de blant publikum som ikke ønsket å støtte Frelsesarmeen, kunne gi penger direkte til arbeidet de utfører for fattige i Oslo. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Før Di derre begynte konserten i går, leste Jo Nesbø like godt opp kontonummeret til Frelsesarmeens kafé for rusmisbrukere i Urtegata i Oslo.

-  Hvis det er noen av dere her i kveld som har problemer med å gi penger til Frelsesarmeen, så kan dere notere dette kontonummeret, sa Nesbø til forsamlingen, før bandet satte i gang med låta «Nittimetersbakken».

Da vi møtte Nesbø etter konserten, utdypet han hvorfor kontonummeret ble lest opp.

-  Urtegata og «Møtestedet», som drives av Kirkens Bymisjon i Skippergata, er direkte hjelp til dem som lever de dårligste livene i Oslo. Det er derfor jeg er her. Vi støtter heller ikke Frelsesarmeens syn på homofile. I Urtegata deler de ut mellom 1 600 og 1 800 brødskiver om dagen. Der har de også en helsestasjon i andre etasje. I Heimdalsgata har de boliger hvor enkelte bor i flere år sammenhengende, mens andre bor der i korte perioder for å komme seg på fote igjen, forteller Nesbø.

-  Disse stedene utgjør en infrastruktur for å hjelpe dem som er dårligst stilt i Oslo. Jeg kan ikke se at det er noen som står i kø for å overta den stafettpinnen hvis de ikke skulle være i stand til å gjøre den jobben, utdyper Nesbø.

Tolerant og taktfull

Nesbø svarte også på de neste 10 faste spørsmålene.

-  Hvorfor stiller du opp for Frelsesarmeen?

-  For det arbeidet de gjør blant dem som lever de dårligste livene i Oslo.

-  Hva forbinder du med Frelsesarmeen?

-  Mennesker som har dedikert livene sine til å hjelpe andre. Slike som meg er inne og gjør et dagsverk i ny og ne, men jeg tenker på dem som dag ut og dag inn gjør denne jobben.

-  Hva er det beste med jula?

-  At folk smiler mye mer.

-  Og hva er det verste?

-  Forbrukspresset.

-  Når føler du deg snill?

-  Hvis jeg gjør noe for noen, som jeg veit at jeg ikke får «kredit» for.

-  Tror du på Gud?

-  Nei.

-  Når gråt du sist?

-  For ikke så lenge siden. Det var noe trist som skjedde med en person jeg kjenner.

-  Hvilken bok leste du sist?

-  Det er et stadig pågående prosjekt: «Tusen og én filmer du må se før du dør.»

-   Din venn beskriver deg med fem ord. Hvilke? (Lars Jones, keyboardist i Di derre, hjelper til.)-  Han er distré, arbeidsnarkoman, utholdende, upraktisk og nysgjerrig.

-  Hvordan vil du bli husket? -  Som tolerant, og som en som greide å holde takta, sier Jo Nesbø.