Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Byr på velspilt feelgoodfeminisme med historisk sus

Anmeldelse: «Suffragette - Kampen for frihet».

FILM: Det er ikke hver dag vi får se påkostede historiske dramaer om likestillingskampen på norske kinoer, men Sarah Gavrons «Suffragette» viser at denne materien er ypperlig egnet for patostunge periodefilmer. For med utgangspunkt i den fiktive hovedpersonen Maud Watts forteller filmen historien om britiske kvinners kamp for stemmerett på 1910-tallet med et formspråk som er en Hollywood-film verdig.

Sint «Suffragette» er 106 minutter med rettskaffen indignasjon rettet mot en samfunnsorden som nektet halvparten av befolkningen grunnleggende demokratiske rettigheter, og som i det store og hele betraktet kvinnen som mannens eiendom. Dette er velspilt og pent fotografert feelgoodfeminisme, og med som historien som fasit er det vanskelig å ikke la seg rive med av Carey Mulligan, Helena Bonham Carter og Meryl Streep (i rollen som Emmeline Pankhurst) der de risikerer liv og helse i kampen mot patriarkatet.

Det er naturligvis lett å bli oppgitt over at vi må hundre år tilbake i tid for å finne en feministisk kampsak den kommersielle filmbransjen føler seg sikker på at kinopublikummet vil stille seg bak, men samtidig understreker den avsluttende oversikten over innføringen av kvinnelig stemmerett i ulike land at «Suffragette» ikke er helt uten politisk brodd. For i en tid der Vesten forbereder seg på å måtte gjenoppfriske mange mange av de historiske prosessene som ligger til grunn for rettighetene vi i dag tar for gitt, er dette en underholdende og informativ påminnelse om hvor vi kommer fra.

Tilgjengelig «Suffragette» kan med rette kritiseres for å forenkle en lang og kompleks historisk prosess, og for å framstille likestillingskampen som et avsluttet kapittel. Men nettopp fordi de argumenterer ved hjelp av brede penselstrøk og store følelser har denne typen underholdningsfilmer langt bredere nedslagsfelt enn dagens feministiske tofrontsdebatt.

«Suffragette - Kampen for frihet»

4 1 6
Regi:

Sarah Gavron

Orginaltittel:

«Suffragette»

Se alle anmeldelser