HVA MED FORELDRENE: Inga Marte Thorkildsen mener at vi må snakke mer med barna, men hvor plasserer hun foreldrene i denne situasjonen, spør innsenderen. Foto: NTB Scanpix
HVA MED FORELDRENE: Inga Marte Thorkildsen mener at vi må snakke mer med barna, men hvor plasserer hun foreldrene i denne situasjonen, spør innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Skolevold:

Byrådet anerkjenner ikke foreldrenes rolle

Har Osloskolen kommet langt, når jenter bryter ut i slagsmål etter blikking?

Meninger

Enkelte skoler i Oslo opplever en farlig trend som blir verre for hver dag som går. Til tross for tiltakene, og prioriteringene byrådet legger frem, er det lite som tyder på at dette vil roe seg med det aller første.

Hassan Nawaz.
Hassan Nawaz. Vis mer

Inga Marte Thorkildsen påpeker at ungdommene får mye kjeft, at de får det fra foreldre, skolen, og i barnehagene. I tillegg så mener hun at vi må snakke mer med barna, men hvor plasserer hun foreldrene i denne situasjonen?

Man må ikke legge skjul på at enkelte av disse ungdommene har en oppvekst hvor man snakker mye om ære, omdømme, og at foreldrene er utrolig opptatt av det. Hvorfor når vi ikke ut til dem da?

Foreldrene er et nettverk som ikke er brukt godt nok. Dersom klassemiljøet skal fungere optimalt, forutsettes det ikke at bare elevene kjenner hverandre, men at foreldrene også kjenner hverandre.

Foreldrene må på dagsorden for å imøtekomme denne voldsbølgen. Fokuset må ligge på å ansvarliggjøre og mobilisere foreldrene. Dette innebærer også at byrådet styrker rådsorganene på skolene som er særlig utsatt.

Absolutt alle foreldre, uansett bakgrunn, språk eller nasjonalitet, kan være en ressurs for sine barns læring. Dette vil si at både mor og far kan bidra til et godt læringsmiljø rundt barnet.

Mye av problemene med elever oppstår som følge av foreldreproblemer. Barna lærer de problematiske trekkene i sine hjem. At foreldre er gode rollemodeller er avgjørende for barnas fremtid. Foreldre skal ikke forsvare barna sine når de står bak voldshendelser i skoletiden. De skal vite bedre. Og skolen skal ansvarliggjøre foreldrene.