Byrådet i Oslo lurt: La ut 1,5 millioner for Nesbøs «Snømannen» etter falsk nyhet

- Det er mulig vi snudde oss litt vel raskt rundt, sier kulturbyråden.

IKKE TIL SVERIGE LIKEVEL: Svenskene forsøkte aldri å lokke Jo Nesbø og «Harry Hole»-filmene til Stockholm, slik norske medier meldte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE TIL SVERIGE LIKEVEL: Svenskene forsøkte aldri å lokke Jo Nesbø og «Harry Hole»-filmene til Stockholm, slik norske medier meldte. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I mai meldte alle de største mediene i Norge at svenskene sto klare til å kapre Hollywood-innspillinga av Jo Nesbøs «Snømannen».

Dette kan ha vært oppspinn. Svenske filmmyndigheter kjenner ikke til noe slikt kapringsforsøk, ifølge NRK.

Tidligere ble det hevdet at Stockholm kunne bli sentrum for Harry Hole-universet fordi myndighetene i den svenske hovedstaden allerede hadde tilbudt 1,5 millioner kroner for å skaffe seg innspillinga.

Like senere la Oslo kommune 1,5 millioner av egne kroner på bordet for å overgå svenskenes påståtte tilbud. 

Svenskene nekter Filmregion Stockholm styrer all offentlig filmstøtte i byen, og direktør Annette Mattsson sier til NRK at hun ikke kjenner til noe forsøk på å lure «Snømannen» til Sverige.

- Det kan ikke komme fra vår side, sier Mattsson til Kulturnytt. 

Hollywood har sikret seg rettighetene til «Snømannen» og ni andre Nesbø-bøker, og det antas at filmene representerer Norges-reklame i milliardklassen dersom de spilles inn i Norge, hvor bøkenes handling finner sted. 

Også produsenter for «Snømannen» stiller seg uforstående til påstanden om at svenskene hadde lagt et millionbeløp på bordet for å kapre filminnspillinga.

Det var kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V), som fant fram 1,5 millioner kulturkroner for å unngå at svenskene tok innersvingen på norsk filmbransje. 

Byråd-bom Bjercke burde sjekket fakta bedre først hevder Arbeiderpartiet i dag.

Kulturbyråden innrømmer at han var vel kjapp på avtrekkeren. 

- Det er mulig vi snudde oss litt vel raskt rundt. [...] Men sånn er det når du vil ha noe gjort. Men at vi ville bidra med penger, det hadde vi signalisert allerede tidligere. Det er ikke sikkert beløpet hadde blitt 1,5 millioner, det kan hende det hadde blitt større, det kan hende det hadde blitt mindre om vi hadde hatt en grundigere dialog med produksjonsselskapet tidligere, innrømmer Bjerke til statskanalen.