Byrådet med skarp kritikk av Bieber-konsert

- Jeg mener vi handlet riktig, sier arrangør.

SKADER:  Det var store mengder med sikkerhetspersonale under Justin Bieber-konserten. Flere skader oppstod og måtte ha hjelp. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SKADER: Det var store mengder med sikkerhetspersonale under Justin Bieber-konserten. Flere skader oppstod og måtte ha hjelp. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Den 30. mai skapte Justin Bieber ville tilstander i forbindelse med sin gratiskonsert på Operataket.

Tid og sted ble holdt hemmelig for publikum, og tusenvis av jenter samlet seg i sentrum i håp om å få et glimt av den kanadiske superstjerna.

Det førte til kaos, og mange var svært kritiske til konsertarrangør Universals gjennomføring. I dag la byrådet fram sin evaluering av avviklingen.

Kritikk Rapporten er kritisk til gjennomføringen, og lister opp flere punkter med forbedringspotensiale.

- Mange ungdommer fikk nok sin første store konsertopplevelse denne kvelden, men rapporten peker på en del mangler ved arrangementet. Det er en stor utfordring å håndtere så store masser unge konsertgjengere i tillegg til at arrangementet var så nær vannet og viktige trafikkårer i sentrum, sier byrådsleder Stian Berger Røsland i pressemeldinga.

HYSTRI:  Tusenvis av jenter dyttet på sperringene den 30. mai. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
HYSTRI: Tusenvis av jenter dyttet på sperringene den 30. mai. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

30 000 mennesker var på eller i nærheten av konsertstedet. Beredskapsetaten påpeker at «arrangementer med høyt profilerte artister er det nødvenlig å varsle, planlegge og koordinere på tvers». Noe de mener ikke ble godt nok ivaretatt før konserten med ungpikeidolet.

- Gutter får skylda Sikkerhetsselskapet Prosec trekker i rapporten fram at det gutter som laget problemer.

«Det var på dette tidspunktet en mengde «guttegjenger» i området. Det var disse som lagde problemer i køen og utløste press og trengsel. Alders på disse guttene var fra 15 år til nærmere 18/19 år. Flere av disse var kjente fra området i nærheten av Oslo City og Grønlands Torg», står det i rapporten.

- Hemmelighold Hovedbudskapet er blant annet at det var manglende kriseerkjennelse, manglende informasjon og store kommunikasjonsutfordringer.

- Kommunens etater var raskt på banen med båter fra brann og redningsetaten, dykkere og barnevernet for å ivareta publikums sikkerhet under konserten. Nå får vi se nærmere på hva som skal til for å unngå slike hendelser i fremtiden, hemmeligholdet rundt denne konserten skapte helt unødvendige problemer, sier Ola Elvestuen, byråd for miljø og samferdsel, i pressemeldinga.

Administrerende direktør i Universal, Petter Singsaas, leser nå den 45 sider lange rapporten. Han mener de som arrangører handlet riktig.

PÅ VANNET:  En rekke båter samlet seg utenfor Operataket, blant annet en båt fra poltiet Delta-tropp. 
Foto: Arne V. Hoem
PÅ VANNET: En rekke båter samlet seg utenfor Operataket, blant annet en båt fra poltiet Delta-tropp. Foto: Arne V. Hoem Vis mer

- Det er ikke kommet noe nytt i forhold til hva vi kjente på kroppen under avviklingen og dagen etter, og jeg mener vi handlet riktig. Likevel vil vi ta rapporten til etterretning, og ta lærdom av dette, sier Singsaas til Dagbladet.

- Dere får kritikk for hemmeligholdet, hva er er din kommentar til det?

- Det var ikke hemmelighold overfor sikkerhetsmannskapet og politiet. Hemmeligholdet var for fansen. Vi mener det var fordelaktig å holde en viss avstand til publikum, og tror det hadde vært enda flere der om konsertdetaljene hadde vært kjent, sier Singsaas.

- Hysteri - Bieber er ei stor, internasjonal stjerne. Hadde dere forutsett den enorme interessen?

- Vi hadde trodd det skulle bli mange mennesker, og mange mennesker er det ikke vanskelig å kontrollere. Det vi undervurderte var hystriet, som er helt nytt i Norge. Hysteriet satte alt i et nytt perspektiv, sier Singsaas.

HJELPEMANNSKAP:  Flere fikk hjelp av Røde kors etter å ha blitt klemt i publikumsmassen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
HJELPEMANNSKAP: Flere fikk hjelp av Røde kors etter å ha blitt klemt i publikumsmassen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Likevel vil han gå fram noe annerledes ved en eventuell ny konsert.

- Jeg mener alle instanser var godt nok informert. Neste gang vi skal arrangere noe liknende, vil vi gjøre det annerledes, sier Singsaas.

FIKK HJELP:  En av de mange publikummerne på Operataket.   Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FIKK HJELP: En av de mange publikummerne på Operataket. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer