Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Byrådet satte barns beste til side av ideologiske grunner

Salg og konkurranseutsetting av barnehager i Oslo er et fiaskoprosjekt.

Kostbart eksperiment: Eksperimentet med salg og konkurranseutsetting av veldrevne kommunale barnehager har kostet barna våre, det har kostet deres foreldre og våre barnehageansatte, skriver Gülay Kutal. Foto: Privat.
Kostbart eksperiment: Eksperimentet med salg og konkurranseutsetting av veldrevne kommunale barnehager har kostet barna våre, det har kostet deres foreldre og våre barnehageansatte, skriver Gülay Kutal. Foto: Privat. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Frp som i budsjettforhandlingene høsten 2012 fikk gjennomslag for å selge ti og konkurranseutsette syv kommunale barnehager. At dette var en stor sak for Frp, var kanskje ikke så rart. Det virker som om bystyrerepresentant Carl I. Hagen fra Frp aldri helt har skjønt hvorfor kommunen skal drive barnehager i det hele tatt: «Hvis Oslo kommune fikk en idé om å begynne med dagligvarebutikker eller skobutikker, ville alle le. Hvorfor skal man drive med barnehager når private gjør det bedre og billigere?» sa han nemlig til Aftenposten 29. januar 2014.

Men som Guri Waalen Borch, en av initiativtakerne til aksjonen Foreldre mot privatisering av barnehager, skriver i bloggen sin, «skal man selge sko, er det ikke så viktig hvem som selger dem: sko har ikke følelser, og de ansatte og skoene trenger ikke ha en stabil og god relasjon seg imellom for at butikken skal gå godt.»

Da barnet mitt gikk i barnehage, visste jeg på kvelden om det var kommet en vikar i barnehagen den dagen. Hun ble som regel urolig og sov vanskeligere på slike dager da hun møtte en ny voksen eller ikke møtte de voksne hun var vant med. Tenk hvor mange barn som har måttet gå igjennom svært krevende endringer i barnehagene som ble solgt og konkurranseutsatt, og hva dette kan ha betydd for disse barna. Og ikke minst for deres foreldre, som har vært bekymret for sine barn. Foreldre som tilsynelatende ble hørt, ble først hørt etter forslag fra oss partier på venstresida.

55 av i alt 170 ansatte, det vil si én av tre ansatte, sluttet i disse barnehagene. Det er aldri enkelt å bytte jobb, og det er særdeles vanskelig å slutte på sin jobb når man i utgangspunktet er glad i jobben sin. Tenk hvordan det må ha vært for alle de 170 ansatte å være utrygge på jobben sin, og for 55 av dem å måtte gå fra barna og kollegaer de har vært glade i gjennom mange år.

Eksperimentet med salg og konkurranseutsetting av veldrevne kommunale barnehager har kostet barna våre, det har kostet deres foreldre og våre barnehageansatte. Det tragiske her at barna ikke ble hørt, at foreldrene ikke ble hørt og de ansatte ikke ble hørt. Byrådet med støtte fra Frp valgte å sette barns beste til side av rene ideologiske grunner. Noen annen grunn er det umulig å tenke seg, fordi salg av kommunale barnehager ikke ga flere barnehageplasser og den potensielle innsparingen ved privat drift av barnehagene ser ut til å være minimal.

Carl I. Hagen har flere ganger sammenlignet barnehager med sko- og matvarebutikker. Byrådet konkluderer nå med at det foreløpig er lite aktuelt å gå videre med salg og konkurranseutsetting av flere barnehager. Selv om innrømmelsen nå er kommet, er det synd at Høyre, Venstre og KrFs hestehandel med Frp, dette eksperimentet, endte opp med mye større ødeleggelser enn hva det ville koste å drive med salg av feil type sko eller ha skobutikk på feil side av gaten.

Etter initiativ fra partiene på venstresiden, blir det åpen høring om dette hos Kultur- og utdanningskomiteen i Rådhuset den 19. august, hvor byråden og andre aktorer gir sine synspunkter. Kom og hør, du også!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!