- Byrådet vil bygge Deichmanske i Bjørvika

Dagbladet erfarer at byrådet går inn for nytt hovedbibliotek.

UENIGHET: Det har vært stor uenighet knyttet til det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika, men onsdag morgen skriver NRK at byrådet i Oslo vil realisere prosjektet. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
UENIGHET: Det har vært stor uenighet knyttet til det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika, men onsdag morgen skriver NRK at byrådet i Oslo vil realisere prosjektet. Foto: Torstein Bøe / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det har den siste tiden vært sådd tvil om hvorvidt det nye byrådet i Oslo ville gjennomføre planene for det nye Deichmanske biblioteket i Bjørvika.

Kostnadssprekken har vært enorm, men Dagbladet erfarer at byrådet har konkludert med at byggingen skal fortsette.

Hemmelig rapport Før helgen leverte Kultur- og idrettsbygg og Kulturetaten byrådet en hemmelig rapport med alternative løsninger for nytt Deichman.

Etter det Dagbladet erfarer setter rapporten nytt hovedbibliotek i Bjørvika opp mot ulike alternativer av oppgradering på Hammersborg, og det å droppe et hovedbibliotek fullstendig, til fordel for en håndfull større filialer rundt i bydelene.

Rapporten viser at det eneste konkurransedyktige alternativet til å fortsette byggingen i Bjørvika, er at hovedbiblioteket blir på Hammersborg uten at det oppgraderes.

Det er ventet en offisiell kunngjøring på en pressekonferanse seinere onsdag.

- En kulturpolitisk skandale Men veien til enighet har vært alt annet enn fri for konflikter. Da det ble det kjent at planene kunne bli stoppet, fikk det Oslos forrige kulturbyråd, Hallstein Bjercke, til å se rødt.

- Det en kulturpolitisk skandale om de virkelig har tenkt til å avbryte byggingen av nytt bibliotek i Bjørvika. Det vil være et stort tap for Oslo. Da mister vi det som kan bli Europas fremste bibliotek, men også et viktig symbol på ambisjonen om å gjøre Oslo til kulturby, sa han til Dagbladet da.

Frp-veteran Carl I. Hagen på sin side, var langt mer fornøyd med at det så ut til å bli byggestopp.

- Det vil være en god start for det nye byrådet om det viser økonomisk ansvarlighet ved å skrinlegge både nytt hovedbibliotek og Munchmuseum på de dyreste tomter i Bjørvika, skrev han i en e-post til Dagbladet.

Utsettelser På grunn av flere budsjettsprekker har planene for bygget blitt utsatt flere ganger. Nå ligger prosjektet an til å bli en halv milliard kroner dyrere enn planlagt.

Tidligere i oktober meldte Kultur- og idrettsbygg at de har hevet kontrakten med entreprenøren som skulle bygge biblioteket. Oslos nye byråd er så bekymret for utgiftene, at planene om nytt hovedbibliotek er i ferd med å skrotes, meldte Aftenposten i forrige uke.

- Det er ikke overraskende at et stort bygg som griper så dramatisk inn i sentrum av hovedstaden, får budsjettsprekk. De fleste kulturhus blir betydelig dyrere enn budsjettert, sier Georg Arnestad kulturforsker ved Høgskulen i Sogn og Fjordane om debatten om nytt hovedbibliotek i Oslo. 

Arnestads utregninger viser at de fleste kulturbygg som ble bygget mellom 1995 og 2012, fikk budsjettsprekker på mellom 30 til 50 prosent. Kulturhus ferdigstilt i etterkant av denne perioden, som dem i Hamar, Bodø og Stjørdal, har også blitt en god del dyrere enn planlagt. 

- Husene blir ikke ferdig i tide, og da sprekker budsjettene, sier han.