Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Byutvikling i Oslo:

Byrådets betongsosialisme

Byrådet har konsekvent valgt å støtte utbygger, ofte mot Plan- og bygningsetatens, bydelens og Byantikvarens anbefalinger, og mot sterke protester fra naboer og lokalmiljø.

BETONGSOSIALISME: Vi ble noe beroliget da MDG fikk byråden for byutvikling og da vi så fine formuleringer i byrådserklæringen.

En gjennomgang av alle detaljreguleringer fremmet i denne bystyreperioden viser imidlertid et trist bilde, skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem
BETONGSOSIALISME: Vi ble noe beroliget da MDG fikk byråden for byutvikling og da vi så fine formuleringer i byrådserklæringen. En gjennomgang av alle detaljreguleringer fremmet i denne bystyreperioden viser imidlertid et trist bilde, skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrådets byutviklingspolitikk gjør Oslo dårligere. I alle utbyggingssaker der areal står opp mot viktige hensyn som kulturminneverdier, naturverdier, friområder eller bokvalitet, har byrådet konsekvent valgt å støtte utbyggers ønske om økt areal.

Hallstein Bjercke, Oslo Venstre
Hallstein Bjercke, Oslo Venstre Vis mer

Over tid vil dette bygge ned viktige kulturminner i Oslo, true naturmangfoldet, bygge ned byens grønne åser, parker og friområder, og bokvaliteten til alle vi som bor i Oslo svekkes.

En ny kurs i utviklingen av Oslo er den viktigste grunnen til at byrådet må avløses ved neste valg.

I Venstre fryktet vi Arbeiderpartiets betongsosialisme da de kom til makten i Oslo for tre år siden. Arbeiderpartiet har alltid prioritert betong foran natur og kultur i byen vår. Vi ble imidlertid noe beroliget da MDG fikk byråden for byutvikling og da vi så fine formuleringer i byrådserklæringen.

En gjennomgang av alle detaljreguleringer fremmet i denne bystyreperioden viser imidlertid et trist bilde. Byrådet har konsekvent valgt å støtte utbygger, ofte mot både Plan- og bygningsetatens, bydelens og Byantikvarens anbefalinger. Ofte mot sterke protester fra naboer og lokalmiljø.

Byrådet overkjører viktige stemmer i byen i sin iver etter å bygge byen rasket mulig ut. I Silurveien ofret de edelløvskogen, i Hovseterveien ville de legge en hel skolegård i skygge, i Kongsveien ofret de en gammel sveitservilla, i Konowsgate ville de bygge ned Ekebergåsen, i Drammensveien ofret de det fredede løkkeanlegget Sofienlund, Ekebergsletta tillot de utbygget, når den skulle vært vernet, i Lilleakerveien ofret de utearealet til en barnehage og i Trudvangveien måtte et verneverdig bygningsmiljø bøte.

Slik kunne jeg fortsatt og fortsatt. I en av utbyggingssakene byrådet la fram argumenterte de slik: «byrådet vurderer at en ytterligere boligutbygging på denne eiendommen kan gå foran hensynet til å beholde de aktuelle naturverdier på tomta». Det er reine ord for pengene.

Venstre er ikke mot at byen skal vokse. Vi er ikke mot utbygging. Vi anerkjenner også behovet for flere boliger og flere arbeidsplasser i Oslo. Men ikke for enhver pris.

I kommuneplanen som byrådet la fram i slutten av juni sier de selv at veksten i Oslo avtar kraftig. Fra en vekst på 10–15 000 nye innbyggere for noen år siden, går vi nå mot en vekst på ca. 8000 nye innbyggere hvert år.

Det betyr at utbyggingspresset også er lavere. Likevel valgte byrådet å foreslå å bygge ned flere småhusområder, blant annet på Smestad, Husebyplatået, Oppsal og Nordstrand.

Venstre ønsker full stopp i nedbyggingen av byens småhusområder – vi river ikke hus for å bygge blokker. Vi ønsker en byutvikling som tar vare på de viktige grøntområdene i Oslo og som skaper nye grøntområder og byrom. Vi ønsker en byutvikling som tar vare på kulturminnene våre og historien vår, der det nye og det gamle går hånd i hånd.

Neste høst får velgerne mulighet til å si sin mening om hvilken utvikling og hvilke verdier vi skal bygge framtidens Oslo på. Vil du at Oslo skal utvikles med kvalitet, samtidig som vi tar vare på det verdifulle ved byen vår, vil jeg anbefale deg å stemme på Venstre.