Byråkratiet som dreper kunsten

I de fleste norske byer finnes det langt flere kunstbyråkrater enn kunstnere.

DIRTY CORNER: Anish Kapoors Versailles-skulptur fra 2015. Kunstneren kalte den «Dirty Corner» og antydet at det dreide seg om dronning Marie-Antoinettes vagina. Skulpturen representerer den type kunst som kun er interessant når den følges av en «bruksanvisning». Foto: NTB Scanpix
DIRTY CORNER: Anish Kapoors Versailles-skulptur fra 2015. Kunstneren kalte den «Dirty Corner» og antydet at det dreide seg om dronning Marie-Antoinettes vagina. Skulpturen representerer den type kunst som kun er interessant når den følges av en «bruksanvisning». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gjennom flere hundre år har kunstopplevelser vært en viktig del av lykken for mange. Da «Brudeferden i Hardanger» ble vist første gang i Christiania møtte ti prosent av befolkningen opp for å se bildet. Noen år ut i det 21. århundre er det derfor skuffende å måtte konkludere med at noe tilsvarende neppe vil finne sted i dag.

De fleste mennesker som er interessert i kunst, vet dette utmerket, men få våger å si det av frykt for å bli stemplet som uforstandige eller reaksjonære. Sannheten er at bare et fåtall kunstnere som har hatt sitt virke mellom 1900 og 2000 har hatt sann historisk betydning. Sammenliknet med de forutgående seks-sju hundre år, har siste halvdel av det 20. århundre kunstnerisk sett vært en skuffelse. Fra rundt 1970 har ikke kunstnere innenfor modernismen og postmodernismen laget kunst som appellerer til det allmenne publikum.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer