Byrne brenner

David Byrne (49) er både en visjonær kunstner og en sarkastisk entertainer. På Rockefeller i går kveld fikk han vist fram hele spekteret.

Byrne leverte en konsert som var storslått uten å bli pompøs, intelligent uten å bli sær, egenrådig uten å bli ekskluderende og ambisiøs uten å være pretensiøs.

Han forbindes fortsatt i stor grad med Talking Heads, selv ti år etter at gruppa la inn årene. Da han entret scenen lovte han noe nytt, noe gammelt og et par overraskelser. Det ble det også.

Drama og død

Første halvdel av konserten ble gjort med en liten bandkonstellasjon, bestående av bassist, trommis og perkusjonist/keyboardist. Byrnes skjøre stemmeprakt sto som alltid sentralt, men også rytmeseksjonen - som dro Byrnes låter mot det perkussive og mot latinske rytmer, som jo har vært en sterk inspirasjonskilde for Byrne i en årrekke.

«God's Child», som han opprinnelig spilte inn sammen med den avdøde latinaen Selena til filmen «Blue In The Face» (1995), ble et tidlig høydepunkt med sine skjær av drama, død og spirituell dans.

Den 21 år gamle Talking Heads-låta «Once In A Liftime» framføres med eskalerende energi - og får enorm applaus.

Seks strykere

Deretter kommer seks strykere inn på scenen for å være en integrert del av bandet den siste halvdelen av konserten. De understreker det sorgmuntre som ligger i mange av Byrnes sanger: vakker tristesse og en særegen melankolsk skjønnhet.

Men også veldig slående på en Byrne-konsert: hans funky lekenhet. Han er et pussig, men oppmuntrende syn, der han gråhåret og med alvorlige ansiktstrekk frenetisk spiller på sin akustiske gitar og danser innlevelsesfullt til sine egne sanger.

Talking Heads-låta «Sax and Violins» er en annen høydare med sitt rike, dramatiske og fargesterke lydbilde, framført med konsentrert musisering og alvorstung danseglede. Derfra og ut bare understreker Byrne at han er en artist som appellerer både til intellektet, hjertet og danselysten.

<B>IMPONERER:</B> David Byrne brenner ikke ut. Snart 25 år etter at han platedebuterte med Talking Heads, har han fortsatt mye å by på.