Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bytter ut legeveska med prestekrage

Samuel Föler tilbake i Norge sammen med Dennis Storhøi og Alexander Rybak.

EN SELFIE: Norgesvennen Samuel Fröler (i midten) gjør comeback i Norge sammen med Dennis Storhøi, Alexander Rybak.
Foto: Anders Grønneberg
EN SELFIE: Norgesvennen Samuel Fröler (i midten) gjør comeback i Norge sammen med Dennis Storhøi, Alexander Rybak. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Etter suksessen som legen Johan Steen i serien «Skjærgårdsdoktoren» for 15 år siden ble Samuel Fröler (57) en populær norgesvenn.

Til sommeren skal han være med i «Soot-spelet 2015» sammen med Dennis Storhøi og Alexander Rybak.

«Soot-spelet 2015» - Jeg skal spille sogneprest Heyerdahl. Jeg er selv sønn av en prest, så dette skal jeg klare, sier Fröler - som garantert vil oppleve mye motstand fra Engebret Soot, spilt av Dennis Storhøi.

Vi møter de tre av de største rolleinnehaverne i «Soot-spelet 2015» på Continental i Oslo.

- Det er veldig hyggelig å få en slik rolle. Jeg har et godt forhold til Norge, og har spilt her flere ganger, turnert med Riksteatret og spilt på Det Norske Teatret.

«Seks som oss» Hans største rolle var i «Skjærgårdsdoktoren», et feelgood-drama som slo an både blant svenske og norske tv-seere på slutten av 90-tallet.

- Jeg var også med i TV2-serien «Seks som oss» - sammen med bl.a. Dennis Storhøi.

- Veldig hyggelig å gjøre noe sammen med Dennis igjen. Jeg trives godt her i Norge, sier seksbarnfaren Fröler.

En ekte Peer Gynt Dennis Storhøi skyter inn: - Vi er jo naboer også - om sommeren. Vi har begge hytte på Øland, ikke så langt fra hverandre.

«SKJÆRGÅRDSDOKTOREN»: Her ser vi hovedpersonene i «Skjærgårdsdoktoren», fra v.  Samuel Fröler, Marie Richardson, Ebba Hultkvist, Sten Ljunggren, Helena Brodin  og Göran Engman. Foto: Alexander Crispin / SVT
«SKJÆRGÅRDSDOKTOREN»: Her ser vi hovedpersonene i «Skjærgårdsdoktoren», fra v. Samuel Fröler, Marie Richardson, Ebba Hultkvist, Sten Ljunggren, Helena Brodin og Göran Engman. Foto: Alexander Crispin / SVT Vis mer

Nyoppsetning av slusespelet og står Anneli Sollie for.

Hun omtaler Engebret Soot, husmannsgutten som bygde seg opp og ble en av de mest betydningsfulle, men glemte personlighetene fra 1800- tallet, som en ekte Peer Gynt.

Stefar skrev stykket For Storhøi har fortellingen om Engrbret Soot en egen dimensjon. Det var hans stefar, Ole Karsten «Oka» Andersen som skrev stykket om Soot til jubileet i Ørje i 1986.

Da stykket ble oppført andre gang, ti år seinere, spilte Storhøi selv den unge Soot i stykket.

- Jeg skulle ønske Oka levde og fikk oppleve dette. Ikke minst at Samuel Fröler har rollen som min argeste fiende i stykket. Han hadde stor sans og respekt for Samuel, sier Storhøi.

Brøt seg inn Hotellrommet vi møter skuespillerne på er identisk med det Ole Bull befant seg i da Engebret Soot oppsøkte ham midt på natta - hvis vi skal tro Jonas Lies beretning fra 1838.

Engebret Soot hadde reist i timevis fra Indre Østfold for å rekke en Ole Bull-konsert.

- Men Soot kom for seint. Derfor brøt han seg inn på rommet til den kjente fionlinsten, sier Dennis Storhøi.

En kvinneforfører Soot var en berserk, og bare musikk kunne stagge ham. Det vanker mange store ord om den kreative musikkglade ingeniøren og kvinneforføreren, som: «Gud er i naturen. Soot er større enn naturen».

Soot gjorde også mange kvinner gravide, og fikk dem giftet bort til menn som jobbet for ham.

- En gang arrangerte han et gedigent bryllup, på samme dag, med sju par som giftet seg. Samtlige av kvinnene var gravide - visstnok med Soot, sier prosjektleder for «Soot-spelet 2015», Anneli Sollie.

Rybak vs Bull Det er Alexander Rybak som skal spille Ole Bull og svinge buen over fela. Han er glad for å få rollen som en av Norges store musikere.

- Jeg har het siden jeg leste Ketil Bjørnstads bok om Ole Bull ønsket å spille ham.

- Jeg håper at noen en gang vil lage en film om ham - og at jeg får rollen, sier Rybak.

TATT PÅ SENGA: Dennis Storhøi spiller Engebret Soot som praktisk talt tar Ole Bull (Alexander Rybak ) på senga. Foto: Anders Grønneberg
TATT PÅ SENGA: Dennis Storhøi spiller Engebret Soot som praktisk talt tar Ole Bull (Alexander Rybak ) på senga. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
SOOT-SPELET 2015: Anneli Sollie er glad for å ha fått Samuel Fröler på laget som sogneprest Heyerdahl. 
Foto: Anders Grønneberg
SOOT-SPELET 2015: Anneli Sollie er glad for å ha fått Samuel Fröler på laget som sogneprest Heyerdahl. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media