Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Byttet make før bryllupet

Ingress

Meninger

«ENNÅ HAR IKKE Ukraina gått under». Sånn lyder den første strofen i den ukrainske nasjonalsangen. Strofen er en nøktern beskrivelse av dette merkelige og delte landets geografi, selvbilde og psykologi. Ukraina eksisterer mer på tross av enn på grunn av. Sånn har det vært gjennom historien. Torsdag ble det igjen bekreftet, da president Viktor Janukovitsj gjorde det klart at Ukraina ville gifte seg med Russland og ikke med EU. Forlovelsen med EU - Ukraina skulle skrive under en samarbeidsavtale med EU i neste uke - ble brutt på dramatisk vis, foran åpne TV-kameraer. Avtalen med EU er suspendert, erklærte regjeringen.

DET ER INGEN ukvalifisert spekulasjon at det var Russland som sto bak den ukrainske snuoperasjonen. Russland har åpent truet med økonomiske sanksjoner hvis Ukraina velger EU. For Russland er Ukraina fortsatt «Lillerussland», som det var i flere hundre år. For den russiske presidenten, Vladimir Putin, ville et tap av Ukraina være en politisk ulykke. Geopolitisk ville det betydd at «Vesten» ville spist seg enda nærmere Russland. På symbolplanet ville det betydd at Putin hadde tapt en duell med EU, med «Vesten».

MAN KAN SI mye rart om den voldtektsdømte valgfuskeren fra skandalevalget i 2004, Ukrainas president Viktor Janukovitsj. Men hans ønske om å knytte Ukraina nærmere EU i denne omgang var oppriktig. Det er mange grunner til det. For det første ville det tjent forretningsinteressene til hans maktbase av styrtrike oligarker. For det andre ville han styrt et selvstendig land, og ikke ligget i skyggen av Russland og president Vladimir Putin. For det tredje er folkeviljen flyttet. I siste meningsmåling mente også mer enn 60 prosent av velgerne i det russisk-dominerte øst at Ukraina var bedre tjent med å nærme seg EU enn Russland.

SÅ, HVA HAR SKJEDD? Snuoperasjonen torsdag var plutselig, og tok de fleste på senga. Ukrainsk presse har funnet ut at Janukovitsj i forrige uke møtte Putin på en russisk militærbase. Møtet var i utgangspunktet hemmelig, og det har ikke kommet ut hva de to snakket om. Hva var Putins pisk? Hva var hans gulrot? Det vet vi ennå ikke. Vi kan bare registrere de dystre fakta: «Ennå har ikke Ukraina gått under».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media