DEBATT

Byutvikling:

Byutvikling i ubalanse

Forskjellsbehandlingen mellom hovedstadens østkant og vestkant står på stedet hvil.

INVESTERINGSOBJEKT: Så høy er det man på fagspråket kaller utnyttelsesgraden, at Bjørvika er blitt et investeringsobjekt uten sidestykke i Oslos byutviklingshistorie, skriver Jan Carlsen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
INVESTERINGSOBJEKT: Så høy er det man på fagspråket kaller utnyttelsesgraden, at Bjørvika er blitt et investeringsobjekt uten sidestykke i Oslos byutviklingshistorie, skriver Jan Carlsen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For de idealistiske urbanister i byggenæringen, inkludert arkitektursektoren, som drømmer om en balansert byutvikling i Oslo, er det vanskelig å holde motet oppe for tiden.

Det er forskjellsbehandlingen mellom hovedstadens østkant og vestkant som står på stedet hvil, og det såkalte Fjordby-prosjektet blir stadig mer overlesset med prangende bygg. Og nå gondolbanen til investor Ringnes som skal knytte hans restaurant på Ekeberg til Munchmuseet og Operaen og de andre «indrefiletene» som er presset sammen langs den kapitalsterke Barcode-muren mellom jernbanesporet og sjøsiden.

Boliger i øverste prisklasse har man også klart å inkludere i den ekstreme tettbebyggelsen. Ja, så høy er det man på fagspråket kaller utnyttelsesgraden, at Bjørvika er blitt et investeringsobjekt uten sidestykke i Oslos byutviklingshistorie. Selv Aker Brygge og Tjuvholmen blir mer normale bebyggelse sammenliknet med Bjørvika når det gjelder størrelsen på profitten til byggherrene.

Når skal Groruddalen få det økonomiske og byplanfaglige løftet slik at bydelen (les: halve Oslo) oppnår fornyelsen som politikerne har lovet, så det blir mer regional balanse i byggingen av Nye Oslo?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer