INVESTERINGSOBJEKT: Så høy er det man på fagspråket kaller utnyttelsesgraden, at Bjørvika er blitt et investeringsobjekt uten sidestykke i Oslos byutviklingshistorie, skriver Jan Carlsen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
INVESTERINGSOBJEKT: Så høy er det man på fagspråket kaller utnyttelsesgraden, at Bjørvika er blitt et investeringsobjekt uten sidestykke i Oslos byutviklingshistorie, skriver Jan Carlsen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Byutvikling:

Byutvikling i ubalanse

Forskjellsbehandlingen mellom hovedstadens østkant og vestkant står på stedet hvil.

Meninger

For de idealistiske urbanister i byggenæringen, inkludert arkitektursektoren, som drømmer om en balansert byutvikling i Oslo, er det vanskelig å holde motet oppe for tiden.

Det er forskjellsbehandlingen mellom hovedstadens østkant og vestkant som står på stedet hvil, og det såkalte Fjordby-prosjektet blir stadig mer overlesset med prangende bygg. Og nå gondolbanen til investor Ringnes som skal knytte hans restaurant på Ekeberg til Munchmuseet og Operaen og de andre «indrefiletene» som er presset sammen langs den kapitalsterke Barcode-muren mellom jernbanesporet og sjøsiden.

Boliger i øverste prisklasse har man også klart å inkludere i den ekstreme tettbebyggelsen. Ja, så høy er det man på fagspråket kaller utnyttelsesgraden, at Bjørvika er blitt et investeringsobjekt uten sidestykke i Oslos byutviklingshistorie. Selv Aker Brygge og Tjuvholmen blir mer normale bebyggelse sammenliknet med Bjørvika når det gjelder størrelsen på profitten til byggherrene.

Når skal Groruddalen få det økonomiske og byplanfaglige løftet slik at bydelen (les: halve Oslo) oppnår fornyelsen som politikerne har lovet, så det blir mer regional balanse i byggingen av Nye Oslo?

Og hva skjer med Nasjonalgalleriet og de andre verneverdige kulturbyggene som for tiden er overlatt til det uvisse, tross vitaliseringsbehovet i den delen av Oslo som ikke drar nytte av den populære waterfrontens profitable investeringsarena.

Og hva er utbyggerne og Plan- og bygningsetaten (PBE) i ferd med å presentere for byens befolkning når det gjelder det siste arealet i Fjordby-Oslo?

Blir Filipstad like overklassepreget som forgjengerne, slik at hele sjøsiden ender som Det Nye Vestkanten, tross de opprinnelige garantiene til PBE om å skape en fjordby for alle?