Byutviklingen i Oslo preges først og fremst av omkamper.

Ingress

KJEMPER GAMLE SLAG: F.v. daværende byrådsleder Erling Lae, Torgeir Ødegaard (byråd for kultur og utdanning), ordfører Fabian Stang og Per Hodneland (styreleder HAV Eiendom) under åpningen av utstillingen av arkitektbidragene til plan- og designkonkurransene for Munch-området og Deichman-aksen i Bjørvika i Oslo. 
Berit Roald / SCANPIX
KJEMPER GAMLE SLAG: F.v. daværende byrådsleder Erling Lae, Torgeir Ødegaard (byråd for kultur og utdanning), ordfører Fabian Stang og Per Hodneland (styreleder HAV Eiendom) under åpningen av utstillingen av arkitektbidragene til plan- og designkonkurransene for Munch-området og Deichman-aksen i Bjørvika i Oslo. Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| For noen dager siden fikk kunstneren Lars Ramberg beskjed; det planlagte kunstverket hans i Bjørvika blir ikke noe av. Det er to år siden han vant konkurransen om å få utsmykke betongtårnene som blåser luft ut av senketunnelen. 72 000 lysdioder skulle danne DNA-koden til svartedauden, og gjøre de to gigantiske tårnene til et smykke over den nye bydelen. Siden har Oslo kommune og Vegvesenet kranglet om hvem som skulle ta regningen, og i fjor vår fikk kunstneren beskjed om å nedskalere prosjektet til et nytt budsjett. Det gjorde han, men oppdragsgiverne var ennå ikke fornøyd. Nå sier de at alt arbeidet var bortkastet.

Lars Ramberg er ikke alene. Kunstverket er bare en av mange prosjekter i den store Fjordbyen-utviklingen som stoppes eller endres lenge etter de er vedtatt. Riksantikvar Jørn Holme har den siste tida manet til omkamp om siktlinjer fra Gamlebyen og høyden på det nye Munch-museet som skal bygges på tomta ved siden av Operaen. Planene for denne delen av Bjørvika ble vedtatt av bystyret for flere år siden, de samme motargumentene kom fram da. Utbyggere i Oslo er likevel blitt vant til at ingenting er endelig bestemt før bygget er ferdig oppført.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer