Cabaret Shakespeare

Har du lyst på et aldeles annerledes syn på Shakespeare er Nationaltheatret stedet nå. Men blir du lett støtt på tradisjonens vegne er du nesten tryggere i campingvogna til Lohengrin på Operaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Shakespeares komedier er alt annet enn enkle å sette opp i vår tid. Dels er fulle av referanser til en tid vi ikke lenger kjenner. Dels er de skrevet i en tidsbestemt retorikk, en barokk, ren ordlek fremmed for vår tid og vårt språk.

Den svenske regissør Ragnar Lyth prøver i sin første Shakespeareoppsetning frekt og freidig å skjære over knuten - han bruker Shakespeares ord der det passer, bytter ut med nye der det passer bedre. Han flytter alle referanser til vår tid og vårt land.

Mange steder lykkes det, noen steder blir bruddflatene mellom Shakespeare grunntekst og teatrets nytekst for brå. Der de fleste tradisjonelle oppsetninger av Shakespeares komedier lykkes med poesien og sliter med komedien, blir det her omvendt; komedien lykkes, men poesien har trangere kår. Her hersker karnevalet.

Rus og sanselighet

Her er rikmansønnen Andreas Bleknebb blitt en ruset dust, aldeles nedsnødd i begge nesebor. Han «strever med å opprettholde en funky attitude». Han strever, men Anders T. Andersen har det bra i rollen.

Olivia, kledd til sorg med sexy svart undertøy tar her med seg motorsykkelen på unguttjakt, mens hovmester Malvolio holder formen med hoppetau, før han bindes til en brukket seng i svart korsett. Gisken Armand og Eindride Eidsvold gir sterke rolletolkninger i en oppsetningen som er en lekekasse for skuespillere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer