Cacerolazo!

Argentina lever - blir jeg igjen og igjen fortalt - med en styringskultur like gjennomsyret av machismo som tangoen er det: en kontinuerlig dans rundt de sterke menns sentra, skriver Hege Skjeie, professor i statsvitenskap som har opplevd kaoset i Argentina som turist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«I den ekstreme økonomiske og politiske krisen som rir Argentina, har cacerolazo - kasserollebankingen - blitt den desimerte middelklassens eget gateparlament.»

Argentinas politiske kaos er tonesatt til en ny protestform: el cacerolazo. Fra hustak og verandaer, avenyer og smug gjaller den taktfaste bankingen av sleiver mot grytelokk - en øredøvende politisk støy. Til larmen fra grytelokkene har to presidenter, to regjeringer, en senatsleder, en sentralbanksjef og Buenos Aires' politisjef forlatt sine posisjoner - alt i løpet av knappe to uker.

I den ekstreme økonomiske og politiske krisen som rir Argentina, har cacerolazo - kasserollebankingen - blitt den desimerte middelklassens eget gateparlament. Den kombinerer ny teknologi med gammel symbolikk: Cacerolazoen startes via mail og øyeblikkelig mediedekning, den får tusener på gatene på mindre enn minuttet. Alt du trenger for å få utløp for ditt innette raseri over økonomisk vanstyre og politisk udugelighet, er en sleiv og et grytelokk.

Kasserollene er langt fra tilfeldig valgt: Fra dem helte Buenos Aires' kvinner brennende olje over engelske soldaters hoder da de tidlig på 1800-tallet forsøkte å invadere byen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer